avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se acorda stimulentul de insertie?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se acorda stimulentul de insertie?

Situatia este urmatoarea : sotia nu beneficiaza de concediu de crestere copil iar sotul nu doreste sa intre in CCC , sotul poate primi stimulent de insertie , incepand de la ce varsta a copilului si pana cand ? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:38, 27 Ianuarie 2014
1. Daca mama nu poate beneficia de concediu crestere copil (CCC) atunci tatal copilului poate beneficia direct de stimulentul de insertie, fara a mai intra in CCC, dupa ce se termina concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

2. Daca mama nu poate beneficia nici de concediul de maternitate atunci tatal copilului poate beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului si pana acesta implineste 2 ani.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
B) STIMULENT
B’) Stimulentul de inserţie în cuantum de 500 de lei / lună până la vârsta de 2 ani (3 ani pentru copilul cu handicap)
*persoanele care au dreptul la indemnizaţie creştere copil născut după 1 ianuarie 2011, au optat pentru concediul şi indemnizaţia până la 1 an, şi se întorc la muncă înainte de această dată, au dreptul la un stimulent de inserţie, în cuantum de 500 de lei/lună până la vârsta de 2 ani a copilului.
(3 ani pentru copilul cu handicap).
* persoanele care au dreptul laindemnizaţie creştere copil născut după 1 ianuarie 2011, au optat pentru concediul şi indemnizaţia până la 2 ani şi realizează venituri după împlinirea vârstei de un an a copilului pot beneficia de stimulent de inserţie în cuantum lunar de 500 de lei. Acest drept se va acorda până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului.
Termene de depunere a cererilor pentru acordarea stimulentului de inserţie:
Dreptul reprezentând stimulentul de inserţie se cuvine după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care persoana îndreptăţită îşi reia activitatea profesională şi realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, dacă cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) de la data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu indeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
c) de la data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinţării, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit măsurile de protecţie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevazute la lit. a), b) si c);
e) începand cu ziua următoare celei în care beneficiarul indemnizaţiei pentru creşterea copilului realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, si plata acesteia se suspendă,daca cererea este depusa in termen de 30 de zile de la aceasta data.
Acte necesare stimulent:

*cerere (Anexa 6 la HG nr.57/2012)
actul de identitate al solicitantului (copie şi original);
certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie şi original); hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau de încredinţare a adopţiei, hotărârea judecătorească sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgenţă (copie şi original);
certificatele de naştere ale tuturor copiilor născuţi după data de 1 ianuarie 2006 (copie şi original) sau livret de familie (copie si original);
certificat căsătorie (copie şi original);
adeverinţă tip eliberată de angajator, din care să rezulte că persoana îndreptăţită :
- a beneficiat de concediu de maternitate (pre şi postnatal), (să se precizeze perioada),
- a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei naşterii copilului (nu interesează cuantumul acestora);

realizează venituri în prezent, cu precizarea datei (zi/luna/an) de reluare a activităţii;
dosar cu şina din carton (coperţi întregi);
pentru plata în cont bancar - extras de cont, deschis la B.C.R., ProCredit Bank, Banca Transilvania, Nexte Bank (fosta Romexterra Bank), B.R.D., Alpha Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, CR Firenze Bank, VOLKSBANK, UniCredit Tiriac Bank, CARPATICA, C.E.C. Bank, ATE Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Romanian International Bank (RIB), OTP bank, BANCPOST, Garanti Bank, Libra Bank, Milennium Bank şi ING Bank pe numele solicitantului;
Daca cererea este facuta de tatal copilului de ce este nevoie de adeverinta eliberata de angajator din care sa reiasa ca a stat in concediu de maternitate ? Datele de mai sus sunt de pe site-ul directiei de asistenta sociala si protectia copilului !
1. Actele pe care le-ati citat dvs. sunt cu caracter general, din ele se aleg cele care se protivesc situatiei solicitantului.

2. Adeverinta o solicita mama de la angajatorul ei daca cumva a beneficiat de concediu de maternitate.

3. Stimulentul de insertie primit de tatal copilului nu poate fi cumulat cu indemnizatia de concediu de maternitate primita de mama copilului.

Ultima modificare: Luni, 27 Ianuarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie, optiunea 1 cristiionut cristiionut cat timp primesc cei 500 lei daca nu am renuntat deloc la locul de munca? (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie beteaguconstantin1 beteaguconstantin1 Se poate acorda indemnizatia de insertie fara a mai intra efectiv in concediu de crestere a copilului? Mentionez ca sotia nu lucreaza si ,fiind singurul ... (vezi toată discuția)
Concediu ionny-ionela ionny-ionela pe 2 mai am nascut vreau sa stiu daca nu am lucrat de ce benificiez de la stat(alocatie, indemnizatie sau vrun ajutor) precizez k sotu lucreaza dar nu ... (vezi toată discuția)