avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Reevaluare si fiscalitate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Reevaluare si fiscalitate

Buna ziua !
La reevaluarea din 2010 (prima reevaluare) am avut urmatoarea situatie:

1.Valoare initiala 18.000 lei
2.Durata normala 120 luni
3.Amortizare lunara 18.000/120=150 lei
4.Amortizare cumulata 3ani*12 luni*150 = 5.400 lei
5.Valoare justa la reevaluare 9.000 lei
6.Valoare contabila neta 18.000 – 5.400 = 12.600 lei
7.Rezerva (diminuarea) din reevaluare 9.000 – 12.600 = -3.600 lei
8. Durata ramasa 7 ani *12 =84 luni

I
Art. 21.din Codul fiscal (4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile: s) cheltuielile reprezentand valoarea deprecierilor mijloacelor fixe, in cazul in care, ca urmare a efectuarii unei reevaluari, se inregistreaza o descrestere a valorii acestora;

Asta ar insemna :
9.Amortizare lunara dupa reevaluare 9.000 /84 = 107 lei
10. Diferenta dintre vechea amortizare si noua amortizare 150 – 107 = 43 lei este nedeductibila
Am procedat ca in exemplul de mai sus.
Totusi (am parcurs multe materiale cu privire la implicatiile fiscale ale reevaluarii),am gasit
si interpretarea ca noua amortizare (107 lei in exemplul meu) fiind mai mica decat cea initiala (150lei) ar fi integral deductibila si fara implicatii fiscale.

Intrebarea mea este daca am procedat corect sau trebuia sa procedez la neimpozitarea descresterii de valoare conform acestei interpretari.

II
De asemenea v-as ruga sa-mi spuneti daca interpretez corect urmatoarele precizari din :Ghidul de aplicare al OMF 3055/2009 :
" in cazul in care se efectueaza reevaluari ale mijloacelor fixe amortizabile care determina o descrestere a valorii acestora sub costul de achizitie sau de productie,dupa caz,valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile se recalculeaza pina la nivelul celei stabilite pe baza pe baza costului de achizitie sau productie, dupa caz”

Interpretarea mea ar fi urmatoarea :
1.Dupa reevaluare amortizez in continuare suma de 150 lei lunar (deductibil)
2.Valoarea ramasa neamortizata este 9.000 leii
3. 9.000 / 84 luni = 107 lei
4. Diferenta de 150 – 107 = 43 lei nedeductibil

Marturisesc ca nu stiu care dintre aceste variante sa o aplic.
Va multumesc foarte mult !

Alte discuții în legătură

Rata amortizare lunara dupa reevaluare florip florip Buna ziua, In urma unei reevaluari la o valoare mai mare a unei cladiri, ce se intampla cu rata amortizarii lunare, care implicit va fi mai mare, este ... (vezi toată discuția)
Amortizarea fiscala camicami camicami Spuneti-mi si mie ,va rog,care este baza lagislativa,actul normativ ,art.,conform caruia,in perioada 01.01.2007-30.04.2009 amortizarea diferentelor din ... (vezi toată discuția)
Vanzare cladire inainte de amortizarea integrala office.carmen office.carmen O firma vinde o cladire dupa doar cativa ani de la achizitie,deci neamortizata integral Partea neamortizata,la scoaterea cladirii din activ,se constituie ca ... (vezi toată discuția)