Vă salut și mulțumesc de pe acum pentru ajutor!
Am o firmă mai veche, neplătitoare TVA, pentru care urmează să solicit înregistrarea în scopuri de TVA. Problema e că mi s-a spus că durează 5 luni !!! București, sectorul 4. Ce fac până atunci? Ce prețuri dau eu clienților? Practic, stăm așa: firma cumpără materie primă (vin vrac) la prețul de 30 lei + TVA / litru, apoi îl îmbuteliază la sticle, etichetează etc și îl vinde la restaurante cu un adaos de 10 lei / litru. În mod normal, după înregistrarea în scopuri de TVA, vinul va ajunge la clienți la prețul de 40 lei + TVA / litru. Întrebarea este la ce preț să ofer vinul PÂNÃ obțin înregistrarea? Cum le va conveni clienților mei, restaurantele? Le va conveni să cumpere de la o firmă neplătitoare de TVA? Ce condiții este probabil să îmi impună? Cine / cum suportă TVA ?
MULȚUMESC MULT!!
Pana la momentul primirii Deciziei de platitor de TVA, ca si cea de iesire de sub regimul TVA, opereaza sistemul de plata si facturare pe care l-ati avut initial. De exemplu: erai neplatitor, pana la momentul emiterii Deciziei de platitor, facturati ca neplatitor. Aceeasi regula se aplica si in situatiile in care, fiind platitor, solicitati iesirea de sub TVA, facturile fara TVA se emit dupa data iesirii Deciziei respective. Regula reiese din principiul non-retroactivitatii dispozitiilor, astfel ca, numai data decizie respective devine data de la care datorati aceste taxe. Succes!!
OK, mulțumesc, însă întrebarea mea e puțin mai „contabilă”, ce-i drept: ce preț trebuie să le ofer acum clienților restaurante, plătitori de TVA, ca să nu-i afecteze faptul că nu sunt încă plătitor de TVA? Cam cum să fac ca să fiu mai ușor acceptat deși nu sunt încă plătitor de TVA, ce preț să le ofer?
Sau nu durează atât? Știe cineva cazuri concrete de rezolvare și în cât timp (sector 4)? Contabila este cea care mi-a spus că, la ultima firmă pentru care a făcut asta, a durat 5 luni.
In cazul in care nu sunteti platitor de TVA, pretul de achizitie este de 37,2 lei(30 lei + TVA. Tva intra in costul marfii). Nu stiu cat de rentabil este sa vindeti cu 40 de lei pe litru, astfel incat sa nu ii afecteze pe clientii dumneavoastra. In felul acesta vindeti cu un adaos de doar 2,8 lei din care mai scadeti 1,2 lei reprezentand impozit pe venit. Cu alte cuvinte, la un litru de vin vandut castigati 1,6 lei.
Daca ati fi fost platitor de TVA era putin mai simplu:
Cheltuiala: 30
TVA deductibil: 7,2
Venit: 40
TVA Colectat: 9.6
Impozit pe venit: 1,2 lei/litru vandut
TVA de plata: 2,4 lei
Asteptati 2-3 saptamani din momentul depunerii dosarului si mergeti sa intrebati in ce stadiu se mai afla dosarul. Eu am patito de 2 ori la sectorul 2. Au vrut sa le fac eu munca si m-au pus sa le mai intocmesc un dosar care contine aproximativ aceleasi documente care se aflau si in primul depus.
Mulțumesc mult! Așa am să fac. N-are cum să dureze 5 luni. Am să solicit înregistrarea și abia apoi am să încep propriu-zis producția și vânzările, altfel mă complic prea mult.
Încă o dată, mulțumesc și succes!