avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... scoaterea copilului din tara de catre unul dintre ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

scoaterea copilului din tara de catre unul dintre parinti

Buna ziua!
Va rog sa ma lămuriți și pe mine: în urma divorțului copilul este încredințat mamei, iar tatăl atacă aceasta hotărâre în instantă câștigând cauza. Acum este pe rol judecarea apelului introdus de către mamă. Între timp aceasta pleacă în străinătate (unde şi-a găsit un loc de muncă), luând copilul cu ea.
Se poate face aşa ceva fără acordul tatălui?

Va mulțumesc!
daca cauza se afla pe rol si in aceasta faza se dezbate tocmai incredintarea minorului, mama acestuia, nu poate parasi tara impreuna cu minorul, fara acordul tatalui...:confused:Se pot lua masuri...:rtfm:
adibadi a scris:

Buna ziua!
Va rog sa ma lămuriți și pe mine: în urma divorțului copilul este încredințat mamei, iar tatăl atacă aceasta hotărâre în instantă câștigând cauza. Acum este pe rol judecarea apelului introdus de către mamă. Între timp aceasta pleacă în străinătate (unde şi-a găsit un loc de muncă), luând copilul cu ea.
Se poate face aşa ceva fără acordul tatălui?

Va mulțumesc!


Legal nu prea s-ar putea dar daca a eludat legea...
Incercati sa consultati un avocat care sa vada toate actele.
E posibil sa fie ceva ce nu intelegeti.Sau nu au inteles autoritatile.

avocat Claudiu Lascoschi
Copilul poate iesi din tara impreuna cu parintele in a carui incredintare este (pe baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabil), insa acestuia nu i se poate stabili resedinta fara acordul autentic al celuilalt parinte , in caz contrar acestuia din urma incalcandu-i-se dreptul de vizita a minorului.
Pai nu prea pare ca mama ar avea hotarare judecatoreasca de incredintare.
Din cele sustinute de dvs. un lucru este clar ca buna ziua"Nici mama,nici tata nu avea dreptul de incredintare a minorului!!,adica nici o sentinta defintiva si irevocabila.Daca era definitiva si irevocabila pentru mama,dvs. nu ati fi putut sa o atacati si sa cistigati.Daca ati fi avut dvs. sentinta definitiva si irevocabila,mama nu ar mai fi putut face apel.DEFINITIV SI Irevocabil inseamana ca toate caile s-au epuizat.Finit,terminat.
LEGAL,mama poate trece granita cu minorul DOAR avind in mina o sentinta DEFINITIVA SI IREVOCABILA.Concluzie:mama a iesit ilegal din tara cu copilul.Ce puteti dvs. face??MAI NIMIC!! NU SE PUNE PROBLEMA RAPIRII MINOR bazat pe Conventia de la Haga,deoarece nici unul din parinti nu avea dreptul de incredintare minor defintiv si irevocabil,deci acest drept nu v-a fost incalcat de catre mama si nu puteti incepe un proces de rapire bazat pe conventia de la Haga!!
Ce va ramine de facut,este sa asteptati rezultaul apelului.Daca cistiga mama incredintarea defintiv si irevocabil,puteti cere drept de vizita.Foarte complicat intre tari si dureaza enorm de mult...Daca citigati dvs. incredintarea,mama poate sa isi stabileasca resedinta in tara noua si poate cere acolo nerecunoasterea sentintei romane si reincredintarea minorului.Problema cea mai mare este timpul!!Cu cit mai mult timp trece,cu atit mai putine sanse aveti sa obtineti copilul.
Sincer vorbind pentru mine locul copilului este linga mama (cu exceptia mama nu este o persoana onorabila) si consider legatura dintre mama si copil sfinta,e parerea mea si mi-o respect. Chiar doriti sa despartiti copilul de mama lui??
Sunt de acord ca trebuie sa luptati pentru dreptul de vizita si ca dreptul de vizita al tatalui este important,dar conisder inca o data ca copilul nu trebuie luat de linga mama lui.Intentia dvs. a fost de a lua copilul de linga mama lui,devreme ce ati cerut incredintarea!!
Ati cerut incredintarea,ati cistigat-o,mama s-a speriat si si-a luat lumea in cap intr-un moment de disperare,pe care poate dvs. l-ati provocat cerind incredintarea.In viitor analizativa mai bine pasii ( e sfatul meu,REPET DOAR in cazul cind doamna este o persoana onorabila,o mama iubitoare) si faceti cel mai bun lucru pentru copil!!Rufele murdare nu se spala pe spinarea copilului.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, este posibil ca tatal sa acuza mama de rapirea copilului ... Koala1234 Koala1234 Buna ziua , este posibil ca tatal sa acuza mama de rapirea copilului ( 3 luni ) , pentru ca nu mai doreste sa se intoarca in tara in care traieste tatal? Am ... (vezi toată discuția)
Competenta romaniei? MELLYSCH MELLYSCH buna, divortul meu a avut loc in Germania in anul 2001 si minorul nu a fost incredinatt nici uneia din parti,el raminind zece ani la mama lui. Am avut ... (vezi toată discuția)
Ajutor nerespectare hotarare judec. hasan hasan buna ziua. In urma unui divort copilul in varsta de 3 ani a fost incredintat mamei prin sentinta irevocabila.Tatal cetatean turc are program de vizita cu luare ... (vezi toată discuția)