avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Noul cod penal 1 februarie 2014
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Noul cod penal 1 februarie 2014

Buna ziua
La data de 1 februarie 2014, penitenciarele elibereaza conform noului cod penal sau trebuie depusa la judecatorie contestatie?
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 18:57, 29 Ianuarie 2014
Lege 255/2013
ART. 23*)
(1) Cererile, contestaţiile şi sesizările introduse în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare, având ca obiect aplicarea art. 4 şi 6 din această lege în cazul hotărârilor rămase definitive anterior intrării ei în vigoare, se soluţionează după procedura prevăzută în prezentul articol, care se completează cu dispoziţiile Codului de procedură penală.
(2) Cererile, contestaţiile şi sesizările privind persoanele aflate în executarea pedepselor şi a măsurilor educative privative de libertate se soluţionează de urgenţă şi cu precădere de către instanţa corespunzătoare în grad instanţei de executare în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere sau, după caz, centrul educativ ori centrul de reeducare. Dispoziţiile prezentului alineat se aplică şi cererilor, contestaţiilor şi sesizărilor privind persoanele aflate în amânarea sau întreruperea executării pedepselor sau a măsurilor educative.
(3) În cazurile prevăzute la alin. (2), dacă, potrivit Codului de procedură penală, competenţa ar reveni mai multor instanţe de grad diferit, competenţa de a soluţiona cauza cu privire la toate incidentele la executare privind aceeaşi persoană revine instanţei superioare în grad.
(4) Instanţa sesizată cu privire la situaţiile prevăzute la alin. (2) va examina şi rezolva, din oficiu, referitor la aceeaşi persoană, orice aspecte necesare soluţionării cauzei.
(5) Comisiile constituite în baza Hotărârii Guvernului nr. 836/2013 privind constituirea şi atribuţiile comisiilor de evaluare a incidenţei aplicării legii penale mai favorabile în cazul persoanelor aflate în executarea pedepselor şi măsurilor educative privative de libertate din perspectiva noilor reglementări penale şi procesual penale sesizează instanţa competentă în situaţiile în care cel puţin unul dintre membrii lor apreciază că sunt aplicabile dispoziţiile art. 4 sau ale art. 6 din Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
(6) În cazurile în care apreciază că executarea pedepsei urmează să înceteze în cursul lunii februarie 2014, comisiile sesizează instanţa competentă potrivit prezentului articol cu cel puţin 15 zile înainte de data intrării în vigoare a Codului de procedură penală.
(7) Cererile, contestaţiile şi sesizările privind persoane aflate în stare de libertate se soluţionează de către instanţa de executare.
(8) În toate cazurile prevăzute la alin. (1), procedura se desfăşoară fără participarea procurorului, a condamnatului, căruia i se comunică termenul de soluţionare şi posibilitatea de a formula concluzii scrise, şi fără participarea avocatului condamnatului. Dispozitivul hotărârii se comunică procurorului şi condamnatului în ziua pronunţării.
(9) Hotărârea poate fi atacată cu contestaţie la instanţa ierarhic superioară, în termen de 3 zile de la comunicare.
(10) Contestaţia se soluţionează de un complet format dintr-un judecător, cu participarea procurorului şi cu citarea condamnatului, în şedinţă publică.
(11) Hotărârea prin care se constată aplicabilitatea art. 4 sau a art. 6 din Codul penal şi se dispune punerea în libertate a condamnatului este executorie. Contestaţia nu suspendă executarea şi se soluţionează în termen de 3 zile.
#CIN
*) A se vedea şi art. 1 - 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 116/2013 (#M3), articole reproduse în nota de la sfârşitul textului actualizat.

#B
pe surse, am aflat ca noul cod penal nu va intra in vigoare la 01.02.2014. urmeaza a se oficializa in maxim doua zile. fie din cauza vremii, fie din cauza vremurilor, guvernul mai are in lucru niste ordonanate de urgenta, cu privire la noul cod, pe care nu le-a discutat si nici nu o va face acum. oricum amanarea nu va fi una majora... cel mult o luna.
la fiecare penitenciar s-au constituit comisii ce au analizat toate dosarele detinutilor prin prisma noului cod penal.
daca membrii comisiei considera ca sunt aplicabile noile prevederi atunci sesizeaza dansii instanta iar condamnatul va primi o instiintare ca termenul la care se va judeca sesizarea , termen pentru care va putea trimite concluzii scrise.
pentru cei carora membrii comisiei considera ca nu se impune sesizarea exista posibilitatea de a inainta singuri cerere catre instanta de judecata.
oricum penitenciareke nu pun in libertate decat in urma unei contestatii admise de catre judecatorie.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2014
doberv, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea mai favorabila bdan888 bdan888 Buna ziua, cum se va face aplicarea art 6 Noul Cod Penal in cazul unei pedepse de 10 ani pentru inselaciune, in cazul unei persoane care se sustrage de la ... (vezi toată discuția)
Schimbare regim detentie eu76 eu76 Buna ziua, va rog sa imi spuneti in ce conditii se obtine schimbarea de regim de la semi-deschis la regim deschis pentru o persoana privata de libertate. ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal patryk4 patryk4 buna ziua sotul meu a fost arestat la 1 octombrie 2013 pentru fila cec fara acoperiere pe artc 215 alin 1 2 3 a primit o pedeapsa de 3 ani ...as vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)