avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de inmormantare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de inmormantare

buna ziua! as avea si eu nevoie de raspuns la cateva intrebari...
tatal meu a murit in urma unui infarct. nu era angajat, fusese in somaj pana acum cateva luni.
am inteles de pe internet ca nefiind asigurat, familia nu poate beneficia de ajutor de inmormantare pentru el. pe de alta parte, ma intreb daca poate lua ajutor un membru al familiei.
eu sunt in concediu de crestere copil si ma gandesc ar fi mai dificil. sotul meu, ginerele decedatului, fiind afin de gradul I, poate primi ajutor de inmormantare? sau soacra decedatului, pensionara fiind, poate primi dansa ajutorul?
ma intreb daca exista variante posibile penmtru primirea unui ajutor de inmormantare, pentru ca mi se pare trist ca dupa 28 de ani de munca ai tatalui meu, doar pentru simplul fapt ca in momentul decesului nu muncea, sa nu beneficieze de nimic.
si as mai avea o intrebare...mama mea, poate fi luata in intretinere de catre ginerele ei, pentru a putea fi asigurata dpdv medical?
va multumesc anticipat!
sanatate si numai bine!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:50, 18 Februarie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Normal era sa fiti indrumat chiar de firma care l-a si transportat la groapa,sau de primarie
persoanele care l-au ingrijit si inmormantat sunt cele mentionate mai sus. ideea este ca noi cautam varianta cea mai usoara dpdv legal.
nu ne-a sfatuit nimeni.
multumim!
LEGE Nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

ART. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
(2) Se consideră membru de familie, în sensul prezentei legi:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;
c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintă jumătate din cuantumul prevăzut la art. 125 alin. (3).

In cazul de fata asiguratul este ginerele care poate solicita ajutorul de inmormantare de la angajator.

Lege nr. 95/2006 - privind reforma în domeniul sănătăţii
Art. 213. - (1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
a) toţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă;
b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;

Ginerele nu poate declara soacra ca si coasigurat. Doar parintii pot fi declarati avand aceasta calitate.

Daca mama nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate
Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (850 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 46,75 lei pe luna.

Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
cyan, moderator
Ajutorul de deces se acorda, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurari sociale si se afla in intretinerea titularului la data decesului, unei singure persoane care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz: sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul in conditiile dreptului comun sau in lipsa acestora, orice alta persoana care dovedeste cu acte ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare marinela43 marinela43 :help:Buna ziua! Sunt d na Marinela din Salonta ,am 43 de ani si sunt in pensie de boala ! De aproape o luna mi a murit un baiat intr un accident tragic si de ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare persoana fara venit alexmarian alexmarian Buna ziua. In urma cu 2 zile mi-a decedat tatal. Tin sa precizez ca nu avea pensie, salariu, asigurare sociala. Mai pe scurt nu avea nici un fel de venit insa ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor deces studenta1 studenta1 Buna ziua. Tatal meu a decedat acum o saptamana. Vroiam sa stiu daca se acorda ajutor de inmormantare in conditiile in care tatal meu nu era nici asigurat si ... (vezi toată discuția)