avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de inmormantare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de inmormantare

buna ziua! as avea si eu nevoie de raspuns la cateva intrebari...
tatal meu a murit in urma unui infarct. nu era angajat, fusese in somaj pana acum cateva luni.
am inteles de pe internet ca nefiind asigurat, familia nu poate beneficia de ajutor de inmormantare pentru el. pe de alta parte, ma intreb daca poate lua ajutor un membru al familiei.
eu sunt in concediu de crestere copil si ma gandesc ar fi mai dificil. sotul meu, ginerele decedatului, fiind afin de gradul I, poate primi ajutor de inmormantare? sau soacra decedatului, pensionara fiind, poate primi dansa ajutorul?
ma intreb daca exista variante posibile penmtru primirea unui ajutor de inmormantare, pentru ca mi se pare trist ca dupa 28 de ani de munca ai tatalui meu, doar pentru simplul fapt ca in momentul decesului nu muncea, sa nu beneficieze de nimic.
si as mai avea o intrebare...mama mea, poate fi luata in intretinere de catre ginerele ei, pentru a putea fi asigurata dpdv medical?
va multumesc anticipat!
sanatate si numai bine!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:50, 18 Februarie 2014
referitor la mama mea, o pot lua in intretinere sau nu? daca da, care este explicatia pe care i-o pot da inspectorului de resurse umane? va multumesc!
1. Pe perioada cat sunteti in concediu crestere copil (CCC) sunteti tot salariata acelei unitati numai ca nu prestati munca si nu primiti salariu.

2. Pe perioada cat sunteti in CCC sunteti asigurata la sanatate plata contributiei fiind facuta de AJPIS, cea care va plateste indemnizatia pentru CCC.

3. Fiind asigurata la sanatate puteti avea coasigurata pe mama dvs.

4. Solicitati si punctul de vedere al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS).
niculaeflorentina a scris:

referitor la mama mea, o pot lua in intretinere sau nu? daca da, care este explicatia pe care i-o pot da inspectorului de resurse umane?.......



Potrivit art.56 alin.3 C.fisc., persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 250 lei lunar.

Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal
90. Pentru ca o persoană să fie în întreţinere, aceasta trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- existenţa unor raporturi juridice între contribuabil şi persoana aflată în întreţinere;
- persoana fizică întreţinută să aibă venituri impozabile şi neimpozabile mai mici sau egale cu 2.500.000 lei lunar.

Persoana aflată în întreţinere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul în a cărui întreţinere se află.

91. Sunt considerate persoane aflate în întreţinere soţul/soţia contribuabilului, copiii acestuia, precum şi alţi membri de familie până la gradul al doilea inclusiv.

92. În sensul art. 56 alin. (3) din Codul fiscal, în categoria "alt membru de familie aflat în întreţinere" se cuprind rudele contribuabilului şi ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv.

93. După gradul de rudenie rudele se grupează astfel:
- rude de gradul întâi, cum ar fi: părinţi şi copii;
- rude de gradul al doilea, cum ar fi: bunici, nepoţi şi fraţi/surori.

Asadar, puteti s-o luati in intretinere pe mama dvs.

100. Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, contribuabilul va depune la plătitorul de venituri din salarii o declaraţie pe propria răspundere, care trebuie să cuprindă următoarele informaţii:
- datele de identificare a contribuabilului care realizează venituri din salarii (numele şi prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
- datele de identificare a fiecărei persoane aflate în întreţinere (numele şi prenumele, codul numeric personal).
În ceea ce priveşte copiii aflaţi în întreţinere, la această declaraţie contribuabilul care realizează venituri din salarii va anexa şi adeverinţa de la plătitorul de venituri din salarii a celuilalt soţ sau declaraţia pe propria răspundere a acestuia că nu beneficiază de deducere personală pentru acel copil.

101. Declaraţia pe propria răspundere a persoanei aflate în întreţinere, cu excepţia copilului minor, trebuie să cuprindă următoarele informaţii:
- datele de identificare a persoanei aflate în întreţinere, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;
- datele de identificare a contribuabilului care beneficiază de deducerea personală corespunzătoare, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;
- acordul persoanei întreţinute ca întreţinătorul să o preia în întreţinere;
- nivelul şi natura venitului persoanei aflate în întreţinere, inclusiv menţiunea privind suprafeţele de teren agricol şi silvic deţinute, precum şi declaraţia afirmativă sau negativă cu privire la desfăşurarea de activităţi de: cultivare a terenurilor cu flori, legume şi zarzavat în sere, în solarii amenajate şi în sistem irigat; cultivare a arbuştilor şi plantelor decorative, ciupercilor; exploatare a pepinierelor viticole şi pomicole;
- angajarea persoanei întreţinute de a comunica persoanei care contribuie la întreţinerea sa orice modificări în situaţia venitului realizat.

Declaraţiile pe propria răspundere depuse în vederea acordării de deduceri personale nu sunt formulare tipizate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare marinela43 marinela43 :help:Buna ziua! Sunt d na Marinela din Salonta ,am 43 de ani si sunt in pensie de boala ! De aproape o luna mi a murit un baiat intr un accident tragic si de ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare persoana fara venit alexmarian alexmarian Buna ziua. In urma cu 2 zile mi-a decedat tatal. Tin sa precizez ca nu avea pensie, salariu, asigurare sociala. Mai pe scurt nu avea nici un fel de venit insa ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor deces studenta1 studenta1 Buna ziua. Tatal meu a decedat acum o saptamana. Vroiam sa stiu daca se acorda ajutor de inmormantare in conditiile in care tatal meu nu era nici asigurat si ... (vezi toată discuția)