avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, succesiune

Mama mea a murit in 2013, in decembrie, iar tatal meu traieste. Eu sunt singurul copil al parintilor mei, si as vrea sa stiu in acest caz ce parte imi revine din apartamentul proprietatea parintilor (bun ce se va dezbate/imparti numai intre mine si tatal meu). Multumesc.
Cel mai recent răspuns: d_doinita , utilizator 16:02, 30 Ianuarie 2014
Salut în acest caz, tatăl tău va avea 1/4 din moştenire, iar tu vei avea 3/4 din moştenire.
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt.
din cate stiu eu dumneavoastra aveti dreptul la un sfert
Tocmai din cauza acestei confuzii am si intrebat. Am gasit ambele variante si nu m-am lamurit, de aceea speram sa primesc un raspuns abilitat.
Dacă după defunct au rămas atât moştenitori legali (părinţi, copii, fraţi, nepoţi etc), cât şi soţ supravietuitor, acesta din urmă este chemat la mostenire alături de oricare dintre ei, dar partea care îi revine din avere este următoare:

a) un sfert din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului (copii, nepoţi etc);
b) o treime din mostenire, daca vine in concurs atat cu ascendenti privilegiati (părinţii), cat si cu colaterali privilegiati ai defunctului (fraţii şi surorile);
c) o jumatate din mostenire, daca vine in concurs fie numai cu ascendenti privilegiati, fie numai cu colaterali privilegiati ai defunctului;
d) trei sferturi din mostenire, daca vine in concurs fie cu ascendenti ordinari (bunici etc), fie cu colaterali ordinari ai defunctului (nepoţi de la frate/soră etc).

Alte discuții în legătură

Mostenire, cote succesiune Mitika56 Mitika56 Tata-l meu, recasatorit cumpara apartamentul in care locuieste cu noua sotie, sotia dobandeste prin mosterie un apartament de la parintii sai. Sotia moare (nu ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire al sotului supravetuitor fetcu costel fetcu costel buna seara, va rog sa-mi spuneti,cine are drept la mostenire in urmatorul caz ? : o familie compusa doar din sot si sotie,cumpara o casa in timpul vietii. ... (vezi toată discuția)
Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)