Tata-l meu, recasatorit cumpara apartamentul in care locuieste cu noua sotie, sotia dobandeste prin mosterie un apartament de la parintii sai. Sotia moare (nu au copii impreuna) si se anunta la mostenire mai multi verisori (4 pana acum). Care sunt cotele din mostenire ce revin tatalui meu si verisorilor sotiei decedate ?
Va multumesc
Art. 972
Cota succesorala a sotului supravietuitor
(1) Cota sotului supravietuitor este de:
a) un sfert din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului;
b) o treime din mostenire, daca vine in concurs atat cu ascendenti privilegiati, cat si cu colaterali privilegiati ai defunctului;
c) o jumatate din mostenire, daca vine in concurs fie numai cu ascendenti privilegiati, fie numai cu colaterali privilegiati ai defunctului; d) trei sferturi din mostenire, daca vine in concurs fie cu ascendenti ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
(2) Cota sotului supravietuitor in concurs cu mostenitori legali apartinand unor clase diferite se stabileste ca si cand acesta ar fi venit in concurs numai cu cea mai apropiata dintre ele.
(3) Daca, in urma casatoriei putative, doua sau mai multe persoane au situatia unui sot supravietuitor, cota stabilita potrivit alin. (1) si (2) se imparte in mod egal intre acestea.
Tatal dvs. va mosteni 3/4 din masa succesorala, iar cei 4 verisori impreuna restul de 1/4.
In conditiile in care la masa succesorala se vor prezenta doar sotul supravietuitor si cei 4 verisori ( deci daca sotia defuncta nu a avut parinti, frati, copii din casatorie si din afara casatoriei, adoptati, nepoti de frate sau sora...) sotul supravietuitor are dreptul la 3/4 din mostenire iar cei 4 veriosri la 1/4
Mostenire
bonca06alex
tatal meu are o sora decedata care a fost casatorita cu un barbat care avea deja 2 copii inainte de casatorie, ei nu au avut copii impreuna din casatorie. Dupa ... (vezi toată discuția)
Mostenire
marinamark
buna ziua,
am un caz a carui rezolvare nu prea stiu care e ( legal vorbind):
sotul meu are un imobil dobandit cu titlul de mostentor, daca se intampla ceva ... (vezi toată discuția)