avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... acordul angajatorului pentru continuarea activitatii
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

acordul angajatorului pentru continuarea activitatii

Va rog f.mult sa-mi spuneti cum trebuie procedat din p.d.v. al resurselor umane in urmatorul caz:
- o colega indeplineste conditiile de pensionare la limita de varsta din iunie 2008 (cf. Lg 19/2000) dar deoarece era nevoie de prezenta ei la servici s-a dorit continuarea activitatii. A continuat sa vina la servici pur si simplu cf. Lg 19/2000 in care se mentioneaza ca angajatul poate sa continue activitatea cu acordul angajatorului. La vremea respectiva nu s-a emis niciun document din care sa reiasa clar ca angajatorul doreste sa o mentina in activitate. in plus colega este beneficiara a unei pensii de serviciu din alt sistem de pensii (nu cel public reglementat de lg 19/2000).
Acum datorita conjuncturii generale se doreste ca dna sa iasa la pensie la limita de varsta in sistemul public.
Intrebarea este ce demersuri trebuie facute pt ca persoana sa inceteze activitatea?
De bunavoie nu e posibil si nu doreste sa completeze cererea de pensionare. Dansa doreste sa lucreze in continuare cel putin un an.
Si o alta intrebare raportul de serviciu inceteaza la momentul sesizarii angajatorului cu privire la situatia aparuta sau trebuie sa asteptam decizia de pensionare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:15, 14 Aprilie 2009
1. Emiteti decizie prin care constatati ca, potrivit art. 98, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 188/1999, doamnei X i-au incetat de drept raporturile de serviciu de astazi, daca doamna este la birou (de maine doamna s-ar putea imbolnavi brusc). Un exemplar al deciziei il comunicati doamnei; daca refuza sa-l primeasca, il trimiteti prin posta, cu confirmare de primire.
Intrucat decizia produce efecte imediat, de maine nu o mai pontati pe doamna.
Ii intocmiti fisa de lichidare si ii predati carnetul de munca.
Este foarte important ca totul sa se desfasoare rapid.

2. Legea nr. 188/1999 nu se completeaza cu prevederile Legii nr. 19/2000 (art. 117 din Statut).
De asemenea, art. 98, alin. (1) lit. d) din Legea nr. 188/1999 nu va da posibilitatea sa o tineti pe doamna respectiva pana cand i se va comunica decizia, intrucat incetarea raporturilor de serviciu de drept semnifica incetarea raporturilor prin efectul legii.
Din punct de vedere legal, doamnei i-au incetat raporturile de serviciu din iunie 2008; la un eventual control, angajatorul este obligat sa explice, in fond, de ce a incalcat prevederile legale.
Prevederile art.98 alin.1 lit.d) semnifica intr-adevar incetarea raporturilor de serviciu de drept, prin efectul legii.
Intrucat legiuitorul reglementeaza doua variante:
1) la data indeplinirii cumulative...
2) dupa caz, la data comunicarii deciziei de pensionare...
pe de o parte,
iar pe de alta parte orice prevedere legala trebuie interpretata in sensul de a produce efecte,
va rog sa precizati, ce situatie a fost avuta in vedere de legiuitor in cazul variantei a doua? Altfel spus, in ce cazuri se aplica teza a doua ?
Situatia ar fi urmatoarea : daca cei de la RU nu au fost atenti la momentul cand functionarul public indeplinea cumulativ conditiile de pensionare pentru a-i comunica incetarea de drept a raportului de serviciu, atunci la data comunicarii deciziei de pensionare raportul de serviciu inceteaza de drept ( in acest caz, se considera ca functionarul public si-a depus dosarul pentru pensionare).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare raport serviciu pensionare puru geta puru geta Cand inceteaza raporturile de serviciu ale functionarului public indeplinind conditiile de limita de varsta conform Legii 49/29.03.2010? Art. 98 din Legea ... (vezi toată discuția)
Pensionarea functionarului public meszrozalia meszrozalia Sunt functionar public, am cerut pensionarea de varsta de la data 28.06.prin cerere la Casa de pensiidin data de 2.06.2010.Inca nu am primit raspuns.Am ... (vezi toată discuția)
Incetare raport de serviciu tina_d tina_d Este legal ca unui functionar public sa-i inceteze raportul de serviciu inainte de aparitia deciziei de pensionare? Dosarul de pensionare a fost depus cu o ... (vezi toată discuția)