avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere

Buna ziua,

In cazul in care vrem sa concediem un angajat ca se desfiinteaza postul lui, dar a trecut perioada de proba cu 15 zile, trebuie sa intocmim preaviz? Sau daca are Avertisment in scris putem sa-l trecem in preaviz? Situatia este ca nu avem nevoie de el ca se desfiinteaza postul lui? cum putem sa intocmim actele de concediere legal?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 08:27, 30 Ianuarie 2014
Daca a expirat perioada de proba, atunci va trebui sa-i desfiintati postul. In acest caz , se acorda un preaviz de minim 20 de zile lucratoare.

Sanctiunile disciplinare aplicate nu are nicio legatura cu preavizul.

1. pasii privind concedierea individuala:
- hotarare AGA privind desfiintarea postului
- comunicare si emiterea instiintarii de preaviz salariatului in cauza
- la terminarea preavizului , emiterea si comunicarea deciziei de concediere

2. Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii n condtiiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil angajatorului sau in R.I al angajatorului ori in c.i.m..
Cuantumul acestor compensatii este stabilit de angajator cu sindicatele sau cu reprezentantii salariatilor.

3. Incetarea c.i.m. se completeaza si se transmite prin REVISAL la data incetarii c.i.m. - la data expirarii duratei de preaviz.

Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Angajatul lucreza ca si agent de paza,avem trei puncte de lucru si la fiecare ne trebuie doar 2.La un punct de lucru avem 3.Unul dintre ei trebuie sa fie concediat. Noi am ales pe angajatul care am considerat nepotrivit pentru pozitia asta. In preaviz trebuie motivat de ce l-am ales pe el??
Preavizul nu trebuie motivat . Este o simpla instiintare prin care i se comunica salariatului ca postul detinut s-a desfiintat , urmand ca in perioada ....... sa intre in preaviz de minim 20 de zile lucratoare.

Model preaviz
[ link extern ]

[ link extern ]

[ link extern ] /
Decizia de concediere individuala nu trebuie sa cuprinda criteriile care stau la baza concedierii. Ar trebui sa le aveti prevazute in CCM sau in RI. De asemenea puteti mentiona acest criteriu in Hot AGA de reducere a activitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere post maman_popescu maman_popescu Va rog sa-mi spuneti pasii ( documentele) pe care trebuie sa le intocmesc pentru reducerea unui post in firma ? Decizia de reducere a postului trebuie ... (vezi toată discuția)
Restructurare post lenacryss lenacryss Buna ziua, Lucrez la o societate unde se vrea sa se restructureze 2 posturi, pe o perioada de 6 luni de zile. Care este procedura legala? (vezi toată discuția)
Desfintarea locului de munca magda_a magda_a Buna , Care sunt etapele care trebuie parcurse in cazul desfintarii locului de munca...concediere individuala. (vezi toată discuția)