avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Curatela. Obtinerea curatelei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Curatela. Obtinerea curatelei

Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat in vederea obtinerii curatelei pentru o persoana majora - 24 ani, cu diagnostic de "retardare mintala severa", posesoare a unui ceritificat de handicap permanent gradul I cu insotitor. Persoana face parte din familie, iar curator se doreste a fi unul dintre parinti.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 178- Cazuri de instituire
În afară de cazurile prevăzute de lege, instanţa de tutelă poate institui curatela:
a) dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi, din motive temeinice, nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator;
b) dacă, din cauza bolii sau din alte motive, o persoană, deşi capabilă, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare;
c) dacă o persoană, fiind obligată să lipsească vreme îndelungată de la domiciliu, nu a lăsat un mandatar sau un administrator general;
d) dacă o persoană a dispărut fără a exista informaţii despre ea şi nu a lăsat un mandatar sau un administrator general.

Art. 181-Efectele curatelei

În cazurile prevăzute la art. 178, instituirea curatelei nu aduce nicio atingere capacităţii celui pe care curatorul îl reprezintă.

Art. 182-Procedura de instituire
(1) Curatela se poate institui la cererea celui care urmează a fi reprezentat, a soţului său, a rudelor sau a celor prevăzuţi la art. 111.
(2) Curatela nu se poate institui decât cu consimţământul celui reprezentat, în afară de cazurile în care consimţământul nu poate fi dat.
(3) Numirea curatorului se face de instanţa de tutelă, cu acordul celui desemnat, printr-o încheiere care se comunică în scris curatorului şi se afişează la sediul instanţei de tutelă, precum şi la primăria de la domiciliul celui reprezentat.

Art. 183-Conţinutul curatelei
(1) În cazurile în care se instituie curatela, se aplică regulile de la mandat, cu excepţia cazului în care, la cererea persoanei interesate ori din oficiu, instanţa de tutelă va hotărî că se impune învestirea curatorului cu drepturile şi obligaţiile unui administrator însărcinat cu simpla administrare a bunurilor altuia.
(2) Dacă sunt aplicabile regulile de la mandat, instanţa de tutelă poate stabili limitele mandatului şi poate da instrucţiuni curatorului, în locul celui reprezentat, în toate cazurile în care acesta din urmă nu este în măsură să o facă.

Prin urmare, daca doar se doreste reprezentarea intereselor bolnavului se numeste curator care actioneaza ca un mandatar.

Daca insa diagnosticul este unul definitiv (ceea ce cred ca este ) si daca persoana nu are discernamantul necesar a se ingriji de interesele si drepturile sale, atunci aceasta persoana va trebui pusa sub interdictie si numit un tutore care il va reprezenta pe acesta.

Procedura punerii sub interdictie presupune o actiune in instanta, efectuarea unei expertize la INML si audierea a 2 martori.
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din pacate mesajul aterior este unul eronat, in prezent astfel de cereri nu se mai solutioneaza in temeiul Codului familiei (in prezent abrogat prin Noul Cod civil), iar procedura se desfasoara - asa cum aratat - prin intermediul instantei de judecata si nu al primariei de la domiciliul persoanei bolnave.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci, in cazul meu va trebui sa ma adresez instantei de tutela pentru a deveni tutore si nu curator? Sunt interesat sa-i reprezint interesele in toate domeniile, spre exmeplu pentru a obtine pensie de boala. Certificatul de handicap permanent nu tine loc de act medical obtinut de la INML?
Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2014
nicu001, utilizator
Nu, face doar dovada in cadrul probei cu inscrisuri.

Alte discuții în legătură

Curatela ContSters362803 ContSters362803 [b]Buna ziua! Avem un frate care este bolnav , are 47 de ani are certificat de handicap, probleme neorologice mintale nu judeca , cum putem obtine ... (vezi toată discuția)
Reprezentare parinte. GermanAlex GermanAlex Exista urmatoarea situatie. parinte in varsta de aprox 80 ani. Nu mai iese din casa, nu isi mai aminteste multe lucruri, Mereu e nevoie de procuri pentru ... (vezi toată discuția)
Curatela dona6509 dona6509 Care este temeiul juridic al instituirii curatelei pentru o persoană in vârstă, cu certificat de handicap grav( demenţă alzhaimer) ? (vezi toată discuția)