avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... veniturile PFA la calcularea indemnizatiei pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

veniturile PFA la calcularea indemnizatiei pentru crestere copil

As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil in situatia in care obtin venituri in calitate de angajat dar si venituri din activitati independente (PFA)- Ma intereseaza care este modalitatea de calcul a indemnizatiei pentru veniturile PFA. Cum se estimeaza veniturile realizate de PFA in ultimele 12 luni?
Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:07, 31 Ianuarie 2014
1. Pentru stabilirea indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) se au in vedere toate veniturile nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii), adica si veniturile din salarii si cele din activitatea de PFA (care este o activitate independenta).

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?

Solutie:
Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.


Situatie:
Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit.

Solutie:
În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.

3. Daca doriti mai multe amanunte le puteti solicita de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venit din activitati independente-concediu crestere copil Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. O persoana care realizeaza venituri din activitati independente, mai exact un pfa [b]pe norma de venit[/b], poate beneficia de indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cic jalia jalia 1 stagiul de cotizare pentru calculul indemnizatiei cic il reprezinta ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului sau anul anterior nasterii copilului?(in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil vlaaki vlaaki Sunt PFA si as dori sa stiu cat voi primi indemnizatie de crestere a copilului daca in anul 2013 am un profit de 15428 lei, iar pe 2014 profitul estimat este ... (vezi toată discuția)