avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

am si eu o nelamurire pe 1.08 2012 pana pe 15.07.2013 am lucrat la o societate am facut o pauza de 15 zile ,iar pe 29 .07.2013 m-am angajat la o alta societate,lucrez de 6 luni insa ei m-au concediat am dreptu la somaj?avand in vedere ca in unitatea unde lucrezi au mai fost concedieri dar cand sau dat decizile au fost fortati sa semneze ca sund de acord,ce pot face find si eu fortat, deoarece in locu meu vine alcineva
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:21, 31 Ianuarie 2014
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. etc. nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.
1. Daca spuneti ca ati fost concediat trebuia sa spuneti si cu ce articol din Codul muncii ca sa vedem daca puteti sau nu sa beneficiati de indemnizatie de somaj.

2. - Concedierea inseamna incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului.
- In aceasta situatie nu era nevoie de acordul dvs.
ely27tl a scris:

.... avand in vedere ca in unitatea unde lucrezi au mai fost concedieri dar cand sau dat decizile au fost fortati sa semneze ca sund de acord,ce pot face find si eu fortat, deoarece in locu meu vine alcineva



Vicierea consimtamantului este cauza de nulitate a deciziei de incetare a c.i.m. prin demisie sau cu acordul partilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are dreptul la somaj lise lise Buna ziua.Sotia mea in data de 10-o5 -2013 a depus o cerere de preaviz. mentionez ca lucreaza la firma respectiva de 3 anii.de ce ar avea nevoie sa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj liliana.suciu liliana.suciu indemnizatie somaj poate obtine o persoana care a demisionat din functia detinuta ? (vezi toată discuția)
Incetare cim NIKOSBI NIKOSBI cu ce art. din codul muncii pot inchide cim-ul unui salariat in asa fel incat sa beneficieze de somaj? (vezi toată discuția)