avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fisa post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fisa post

Imi puteti spune care este diferenta intre asistent manager si secretara si, eventual, daca exista o fisa a postului standard pt asistent manager sau angajatorul isi rezerva dreptul de a scrie ce doreste in fisa postului? In Romania angajatorii confunda asistentul manager cu secretara. Cele doua au coduri diferite in COR (Codul Ocupatiilor din Romania). Deci,se intelege ca as manager nu e acelasi lucru cu secretara.
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 12:18, 15 Aprilie 2009
Cele doua functii enumerate de dvs, asa cum sunt reglementate diferit si in COR, sunt doua chestiuni distincte.
Fise de post standard nu exista pentru o functie. Practica de-a se "copia' fise de post pentru diverse functii este eronata si, personal , am mai contestat aceasta practica pe forum.

Fisa de post reprezinta anexa la contractul individual de munca, care inglobeaza doua documente esentiale din munca de resurse umane: descrierea postului si specificatia postului. Angajatorul creaza aceasta fisa de post in concordanta cu organigrama firmei, fisa de post care poate fi reeditata si sau imbogatita in timp, dupa o procedura de analiza a postului prestabilita pentru fiecare post/functie in parte, care ar trebui sa se efectueze la intervale periodice de timp.

In anumite cazuri, cand se poate, fisele de post ale functiilor sunt in concordanta si cu competentele reglementate de Standardele Ocupationale, care pot fi gasite pe site-ul www.cnfpa.ro. Din pacate, nu toate functiile din COR au standarde; o parte sunt inaintate spre autorizare, insa multe lipsesc "cu desavarsire".

later edit: Pentru mai multe informatii legate de COR, precum si de cerintele educationale minime necesare pentru incadrarea pe fiecare functie in parte, studiati [ link extern ] .
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
crimson, utilizator
In completare le ce v-a spus colega mea, eu va spun o singura diferenta: asistentul manager are, de regula, studii superioare si sarcini mai complexe dacat secretara. In afara de sarcinile de secretara ea mai poate fi si legatura intre conducatorul unitatii si sefii de subunitati, le poate da acestora dispozitii in numele conducerii etc. Ar fi mai multe de spus dar, cum v-a recomandat colega mea "crimson", informati-va si din alte surse nu umai din COR.
Fac o completare la "completare" :D
In cazul asistent manager nu ajungem tocmai pana la studii superioare.

Asistent manager- cod COR 343103
(Subgrupa majora 34, Grupa minora 343, Grupa de baza 3431)
Nivelul de instruire: 3 (studii medii sau postliceale)

Secretara - cod COR 411501
(Subgrupa majora 41, Grupa minora 411, Grupa de baza 4115)
Nivelul de instruire: 2 (studii medii)

Odata cu intrarea in UE la 01.01.2007 Romania trebuie sa "ajusteze" Clasificarea Ocupatiilor din Romania conform ISCO (International Standard Classification of Occupations). Asa cum s-a intamplat si cu COR-ul nostru, ultima versiune ISCO este din dec.2007, cunoscuta ca si ISCO-08. Pentru mai multe detalii, [ link extern ] .
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
crimson, utilizator
Buna ziua,
Pentru ca tot este vorba de fise de post imi permit sa va adresez si eu o intrebare in legatura cu acest subiect:
dupa ce fisa este intocmita, semnata de angajator si angajat, ea trebuie inregistrata si la ITM?
Va multumesc anticipat.
Fisa de post nu este necesar a fi inregistrata la ITM, numai contractul de munca. ITM-urile, in practica, nu inregistreaza fise de post si nu este reglementat niciunde acest aspect.
Fisa de post este un document care nu se intocmeste dupa un model cadru aprobat de legiuitor, cum este cazul contractului individual de munca.

Alte discuții în legătură

Cod cor (functie,ocupatie) angi25 angi25 ce cod este pentru functia de presedinte asociatie si administrator in REGES, nu vreau sa gresesc. Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Incadrare persoana in functia de secretar in asociatie cu studii ... Laura_Lau Laura_Lau Ce cod COR pot folosi pentru a incadra o persoana in functia de secretar cu studii superioare intr-o asociatie intercomunitara? Multumesc (vezi toată discuția)