Buna ziua !As dori sa va intreb daca concediul medical efectuat in perioada somajului este stagiu de cotizare la pensie . De asemenea, as dori sa stiu cum se calculeaza contributia la pensie in perioada somajului . Eu am ajutor de somaj de 800 lei.Multumesc.
1. Perioada de somaj indemnizat este stagiu de cotizare la pensie, plata contributiei facandu-se de catre Agentia de Somaj.
2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
...
Art. 98
...
(2) Pentru perioadele in care persoana a fost somer, la determinarea punctajului lunar se iau in considerare drepturile banesti lunare acordate care au constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale.
...
3. Din indemnizatiile pentru concediu medical se retine contributia pentru pensie deci perioada de concediu medical este stagiu de cotizare la pensie.
Somaj
grigstav
Perioada de somaj este considerata vechime si ce valoare contributiva se aduna la contributia pentru pensii?
Aceasta perioada este luata in calcul pentru ... (vezi toată discuția)