avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum se calculeaza punctul de pensie in perioada ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum se calculeaza punctul de pensie in perioada 1999-2000

Buna sera, tatal meu urmeaza sa iasa la pensie in luna iunie, lucreaza la CFR, si a fost anuntat ca in perioada 1999-2000punctul de pensie se va calcula conform salariului net. am inteles ca intr-o lege, nu ii stiu nr, este specificat faptul ca punctul de pensie se calculeaza raportat la salariul brut. Un coleg care a iesit la pensie acum cateva luni a dat in judecata institutia si a castigat, pensia i sa marit cu aproximativ 400 ron, alti 2 colegi sunt acum in judecta si se pare ca nu au sanse de castig. Va rog daca se poate sa ma ajutati si sa imi spuneti daca are sanse de castig sau nu in cazul in care ar actiona in judecta institutia? In ce baza legala se calculeaza punctul de pensie in parioada 1999-2000, raportat la salariul brut sau net? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:45, 15 Aprilie 2009
Punctajul lunar - reprezinta raportul dintre salariul brut lunar individual, inclusiv sporurile sau adaosurile si salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica si Studii Economice.
Punctajul anual - se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.
Potrivit art. 164, alin. (1) din Legea nr. 19/2000, "la determinarea punctajelor anuale, pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inregistrare a acestora in carnetul de munca:
a) salariile brute, pana la data de 1 iulie 1977;
b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 pana la data de 1 ianuarie 1991;
c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991."

Eu stiu ca angajatii CFR au o situatie aparte; vedeti ce este inscris in carnetul de munca.
Nu ati spus care este motivul pentru care casa de pensii va avea in vedere pentru perioada 1999-2000 salariul net.
din greseala am scris 1999, am vrut sa scriu 1991
Se iau in calcul salariile brute realizate, dupa 1991.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul punctaj pana in 1991 rududoo rududoo 1. Pana in ce an se calculeaza punctajul pentru pensia suplimentara ? pana in 2001? 2. Conform legii 263 pentru calculul punctajului se foloseste ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie -punctaj lunar coraliana coraliana X-(X-( Va rog sa-mi spuneti, la calculul pensiei , pentru stabilirea punctajului lunar care salarii se iau in calcul si la ce se raporteaza? De ex a ... (vezi toată discuția)
Pensii cnvocational cnvocational actul normativ care reglementeaza ca incepand din febr.1992 in carnetul de munca se trece salariul brut realizat care se ia in calcul si la pensie ? (vezi toată discuția)