avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea 263/2010 art.170
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea 263/2010 art.170

Eu nu inteleg de loc ce este cu art.170 de la legea 263/2010. a fost amanata intrarea lui in vigoare prima data pana la 1 ian 2012, iar a doua oara pana la 1 ian 2013 , e adevarat? Daca a intrat in vigoare la 1 ian. 2013, de ce se calculeaza indicele de corectie de la data de 7 nov. 2013? S-a mai amanat odata?Pana cand? Daca nu s-a mai amanat este constitutional sa nu se aplice legea? Societatea civila poate da guvernul in judecata pentru ca nu aplica legea ?Dupa ce ca diferenta de pensie intre persoane iesite la pensie acum 10-15 ani si persoane iesite la actuala lege(la aceeasi vechime si acelasi venit)este de 30-40%in detrimentul noilor pensionari, guvernul nu aplica legea nici asa cum este. revin la intrebare: s-a mai amanat a treia oara intrarea in vigoare a art. 170?#-o#-o:rtfm:
Cel mai recent răspuns: pusa2mimi , utilizator 13:53, 2 Februarie 2014
Incepand cu 01/01/2013 s-a aplicat un indice de corectie de 1,06.
Incepand cu 07/11/2013 acesta se inlocuieste dupa cum urmeaza:
Pentru cei care s-au pensionat in anul 2011 acesta este de 1,12.
Pentru cei care s-au pensionat in anul 2012 si pana la 23/01/2013 indicele de corectie este de 1,17.
Multumesc de raspuns,dar nu asta am intrebat, ci daca art.170 a intrat in vigoare la 1 ian. 2013, atunci indicele de corectie de 1,12 la cei care au intrat in pensie in 2011 si de 1.17 la cei care au intrat la pensie in 2012 ,conform legii trebuie sa il primeasca de la intrarea in vigoare a art.170, nu este nimic retroactiv , este prevazut in lege si atunci guvernul de ce nu o RESPECTA? O modalitate de a da guvernul in judecata pentru aplicarea legii exista? Unde sunt acum asociatiile de pensionari?Mobilizativa, ca noi pensionari singuri nu suntem bagati in seama de guvern si parlament,parca nu noi i-am votat!!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Februarie 2014
pusa2mimi, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Constitutia Romaniei:

ARTICOLUL 147

(4) Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

Este adevarat ca asa scrie in constitutie, dar art. 170 a intrat in vigoare la 1 ian. 2013 si cred ca nicaieri in constitutie nu scrie ca Guvernul nu este obligat sa respecte legile statului. Decizia curtii constitutionale este pe langa lege ,nimeni nu a sesizat ca de fapt art. 170 este in vigoare de la 1 ian 2013 si trebuie aplicat. Chiar si la punctul de pensie nu s-a aplicat legea ,altfel ar fi de aprox. 870 de lei(marire cu indicele inflatiei din 2009-2013). Asta nu spune decat ca fiecare guvernant cauta doar propriul profit nu bunastarea poporului. Avocatul poporului ar putea face ceva in acest sens, sa sesizere curtea constitutionala pentru nerespectarea legilor statului, dar ma indoiesc ca va face cineva ceva!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curtea constitutionalã a româniei a constatat cã dispozitiile din oug nr. 1/2013 referitoare la data aplicãrii indicelui de corectie sunt neconstitutionale Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Curtea Constituţională a României a soluţionat, în şedinţa din data de 29 octombrie 2013, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. III, ... (vezi toată discuția)
Modificarea cuantumului pensiei pentru limita de varsta Giubega Giubega Am ieşit la pensie limită de vârstă începând cu 1 ianuarie 2011 şi mă aşteptam să văd o modificare a cuantumului pensiei altul decât inflaţia ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensii perioada 2011-2013 lucica_claudia lucica_claudia Tatal meu din 10 mai 2011 este in pensie definitiva. Potrivit recalcularii pensiilor cu indicele de corectie de 1.06 i se aplica doar pe perioada anului 2011 ... (vezi toată discuția)