avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna dimineata.
Tatal meu a decedat ,avea o pensie de stat de 825 lei si una de handicap de 290 lei.Mama are pensie de 400 lei . Are dreptul la pensie de urmas,daca are ce trebuie sa faca?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:39, 2 Februarie 2014
Legea 263/2010

ART. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

ART. 89

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% – pentru un singur urmas;

ART. 103

(2) Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana.

H.G.257/2011

Art. 76
(1) Actele la care se face referire la art. 103 alin. (2) din lege sunt, dupa caz:


c) pentru pensia de urmas:
• cerere pentru inscrierea la pensie (anexa nr. 8);
• actele mentionate la lit. a), pentru cazurile in care sustinatorul decedat nu avea calitatea de pensionar;
• actele de stare civila ale urmasilor si ale reprezentantului legal, dupa caz (original si copie);
• decizia medicala asupra capacitatii de munca (original);
• decizia de pensie/talon de plata a pensiilor, pentru cazurile in care sustinatorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
• adeverinta de studii, in cazul urmasilor copii in varsta de peste 16 ani (original);
• actul doveditor al cauzei decesului, cu exceptia situatiilor in care sustinatorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
• copie FIAM, pentru decesul cauzat de accident de munca;
• copie BP2 si copie certificat medical constatator al decesului, pentru decesul cauzat de boala profesionala.
(2) In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege, vechimea in serviciu, respectiv veniturile realizate lunar, necesare determinarii stagiului de cotizare si punctajului lunar, pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 2011, pot fi dovedite cu adeverinte eliberate, potrivit legii, in temeiul statelor de plata sau al altor documente doveditoare aflate in pastrarea structurilor militare/detinatoare de fonduri de arhiva.



Nu exista pensie de handicap.
Este indemnizatie de handicap

Poate opta intre pensia propie,sau 50% din cea a sustinatorului.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas vladuta vladuta sotul a decedat fiind pensionar si avand si pensie de handicap de gradul 1,eu neavand nici un venit am dreptul la pensie de urmas?,si daca da ce acte sunt ... (vezi toată discuția)
Pensie ale2012 ale2012 buna ziua.bunicul a decedat si eu as dori sa o trec pe bunica sa ia pensie mai mare pentru ca bunicul avea pensie de 1800 ron pe care bunica are 840?ce acte si ... (vezi toată discuția)
Fratele meu bolnav grad 1, pensie de urmaș Ni11 Ni11 Tatal meu a decedat recent si era pensionar Am un frate bolnav de grad 1 din nastere, dupa cate am inteles iise cuvine jumate din pensie Cum sa procedez ... (vezi toată discuția)