avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Genul asta de upload poate fi considerat piraterie?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Genul asta de upload poate fi considerat piraterie?

Buna seara. As dori sa va supun atentiei urmatoarea situatie:

Stim cu totii ca programele care permit downloadul materialelor, care au drepturi de autor, in acelasi timp distribuie acele materiale si altor utilizatori (programe de tip torrent) sau te obliga sa oferi pentru upload alte materiale (dc++).

In cazul programelor de tip dc++ cantitatea si tipul de materiale oferite spre upload pentru a avea acces pe un hub poate fi "falsificata", in sensul ca poti da share unor fisiere de cate 1Gb, dar in realitate acele fisiere au doar 1Kb, dar softul hubului care verifica ce ai la share este pacalit. Mai mult acelor fisiere le poti pune ce extensie vrei pentru a parea diverse tipuri de fisere (iso, avi, mp3). In concluzie desi ar trebui sa dai share unei cantitati minime de informatii (cu incalcarea drepturilor de autor) de fapt nu dai share la nimic, nu oferi nimic nimanui, sunt doar niste fisiere fantoma care pacalesc hubul prin denumire si dimensiune nereala. Pur si simplu dai share unui continut gol asadar nu distribui niciun material cu drepturi de autor.

In cazul in care utilizatorul foloseste astfel de fisiere pentru a avea acces pe huburi si in acelasi timp downloadeaza de aceasta data fisiere (cu drepturi de autor) ceea ce face mai poate fi incadrat la infractiunea de piraterie? Din cate stiu downloadul materialelor protejate de drepturile de autor cat timp este in scop personal si nu este insotit si de uploadul altor materiale supuse acelorasi norme nu este incriminat.

Asadar in aceasta situatie risca sa fie ales din lista de utilizatori de catre politistii/firmele care investigheaza acest tip de infractiuni?

Concret:
1. Cand se decide alegerea unor utilizatori pentru a se urmari procedura (mandat de percheztie-> ancheta etc) se "colecteaza" si o proba a materialelor oferite la share (ce filme video/melodii distribuie) sau pur si simplu se merge pe ideea "userul asta are la share 4Gb, nu verificam daca share-ul lui este real sau nu, ii notam ip-ul si cerem mandat de perchezitie si mai vedem dupa"?

2. Daca prin absurd un utilizator cu share fals sau chiar avand in share fisiere ce permit distributia lor pe astfel de retele (iso de linux) ajunge subiectul unei perchezitii si ulterior al unei anchete cum isi poate dovedi nevinovatia? Stiu ca procurorul are obligatia sa aduca probe si in favoarea acuzatului, dar nu prea cred ca o face. Trebuie in acel moment o expertiza it platita de catre cine? De invinuit sau de statul roman? Si daca o plateste invinuitul in final suma i se returneaza dupa ce este achitat?

Multumesc tuturor celor care vor binevoi sa participe la discutie cu argumente reale si profesioniste.

Alte discuții în legătură

Descarcare filme de pe site-uri de tip rapidshare, fileserve, etc. MirelaVV MirelaVV Buna seara, Imi cer scuze daca va deranjez, dar as avea si eu nevoie de un raspuns cat mai avizat in legatura cu legalitatea descarcarii de filme( carti, ... (vezi toată discuția)
Torrent m1ha1g m1ha1g E legal să downloadezi torrente ? Singurul contact cu utilizatorul e: - cu softul de download: bitTorrent/uTorrent - cu siteul de torrente Niciunde nu ... (vezi toată discuția)
Masuri de bun-simt pt trafic p2p komaa08 komaa08 salut as vrea sa ma asiigur ca nu sunt urmatoare victima in vreo noua actiune gramofonul si as avea nevoie de cateva sfaturi 1. la ora actuala in romania ... (vezi toată discuția)