avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intrebari despre partaj (urgent)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intrebari despre partaj (urgent)

Buna ziua,
Sunt casatorit de 3 ani de zile si urmeaza din pacate divortul (nu am sa expun motivele) si partajul.
Situatia mea:
Inainte de casatorie am avut un apartament cumparat pe numele meu cu toate aparaturile de uz casnic si mobila deasemenea cumparate de mine, un teren mostenire din partea parintilor si un cont cu o suma de ordinul zecilor de mii de dolari tot pe numele meu fara imputernicire. De mentinat ca acestea au fost dobandite in concubinaj doar din venituri proprii avand un salariu foarte mare.
In timpul casatoriei banii din contul respectiv au crescut, dupa care am mai cumparat un apartament din banii pe care eu(sau compania la care lucrez) ii depozitam lunar in acel cont, apartament cumparat tot pe numele meu. contractul de vanzare cumparare a fost facut cu banii virati direct din acel cont.

situatia sotiei:
0 inainte de casatorie, avand salariul minim din care isi cumpara doar haine si coafor/bijuterii.
dupa casatorie a urmat acelasi curs cu banii pe care ii castiga, cumpara doar haine si necesarul ei.

Acum v-as ruga sa imi spuneti ce pretentii ar putea avea ea la apartamentul pe care l-am cumparat in timpul casatoriei?
In acest moment nu avem copii, dar sa presupunem ca am fi fost in situatia in care am fi avut unul sau mai multi copii, ce pretentii ar fi avut asupra acelui apartament cumparat in timpul casatoriei?

Presupun ca in cazul apartamentului cumparat inainte de casatorie si in cazul terenului pretentiile ar fi 0. Va rog sa ma corectati daca gresesc.

Ce pretentii ar putea avea in cazul in care in timpul casatoriei am mai deschis un cont pe numele meu fara ca ea sa fie imputernicita in care compania la care lucrez imi vira o parte din salariu, lunar.
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2014
Inginerul9, utilizator
Cel mai recent răspuns: Inginerul9 , utilizator 13:53, 3 Februarie 2014
Buna ziua,
Despre bunurile pe care le detineati inainte de casatorie aveti dreptate, nu poate avea pretentii.
despre bunurile cumparate in perioada casatoriei, teoretic, acestea se impart in mod egal (50% - 50%0.
Va revine dumneavoastra obligatia de a rasturna aceasta prezumtie. Dicutati cu avocatul ales.
Indiferent cati copii ati avea asta nu are importanta la partaj.
Ce ati avut inainte de casatorie nu intra in categoria bunurilor partajabile. Apartamentul cumparat in timpul casatoriei e bun comun fie ca aveti copii sau nu, nu conteaza.
Bunul comun e supus partajului, in cadrul procesului veti putea cere o cota mai mare dovedind ca ati contribuit cu mai mult.
Nici daca sotia nu avea venituri nu ati fi avut bunul in totalitate, si munca in gospodarie reprezinta o contributie.
Ideal ar fi sa nu ajungeti la un partaj in instanta, ci sa va intelegeti amiabil asupra unei sulte pe care sa i-o dati.
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2014
gi-jane2, moderator
Bunul dobandit dumneavoastra , inaintea incheierii casatoriei, este bun propriu al dumneavoastra.


In ceea ce priveste actele de administrare si de conservare efectuate de sotia dumneavoastra , care au condus la sporirea valorii de circulatie a bunului imobilul, precizez ca aceasta poate avea un drept de creanta.



Dreptul de creanta poate fi constatat de catre instanta de judecata, recuperand, astfel, sumele de bani investite la imbunatatirea bunului .




Apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei , prin contract de vanzare-cumparare.



Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).

Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.



In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.

Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa sotiei dumneavoastra.

Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.


Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.

Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.



In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.




Succes.
Multumesc stimabililor pentru raspunsuri. Inteleg ca are dreptul 50-50 dar tinand cont ca toti banii platiti pe apartament au fost din veniturile mele as putea inclina foarte mult balanta de partea mea.
La fel ar fi si pentru contul de care vorbeam mai sus?(am editat finalul primului mesaj). Daca ar fi tot 50-50 atunci as putea retrage acei bani pana in momentul divortului pentru a-i face "disparuti"? (sau mai bine zis investiti in familie).
si acei bani se considera bunuri comune, chiar daca sunt sub frma unor economii. Va trebui sa demonstrati in instanta aportul d-stra privind depozitul. incercati o mediere a problemei ca sa ajungeti la o solutie rapida si fara prea multe batai de cap cu lungul proces judiciar.

Alte discuții în legătură

Impartire apartament prima casa divort gabipopescu2001 gabipopescu2001 Buna ziua, Am achizitionat impreuna cu sotia un apartament prin Prima Casa.Parintii mei au vandut o proprietate si mi-au dat banii cu care am achitat jumatate ... (vezi toată discuția)
Partaj Marine7777777 Marine7777777 Fostul soț poate vinde mașină cumpărată in timpul căsătoriei fara sa o înștiințeze pe sotia care a contribuit si ea la cumpărarea mașinii chiar ... (vezi toată discuția)
Partaj divort casa cumparata de sot prin prima casa nedelcuc nedelcuc Buna ziua, va solicit o parere avizata pentru urmatoarea situatie: Sunt casatorita din iunie 2012 iar sotul meu a cumparat o casa prin programul,,Prima ... (vezi toată discuția)