avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Noul cod penal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Noul cod penal

Buna ziua, am fost condamanat la 10 luni inchisoare cu suspendare luna trecuta pentru consum de alcool peste 0.8 .Conform noului cod penal mai exista aceasta pedeapsa sau numai amenda penala. Daca da ce ar trebui sa fac ? Sau se sesizeaza din oficiu instanta ? MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 20:36, 24 Aprilie 2014
Condamnarile cu suspendare sub vechiul cod raman valabile si dupa noul cod penal. Nu aveti ce face.
tie ti-a fost anulat si permisul de conducere sau doar ti-a dat inchisoare cu suspendare si permisul nu ti-a fost anulat???
@ tortio -Nu mai exista aceasta modalitatea de executare, exista insa suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere si o sanctiune alternativa in cazul infractiunii prev.de art 336 ( noua incadrare) , respectiv a amenzii penale.
Nu se sesizeaza instanta si nici dvs. nu aveti o alta posibilitate, pentru ca disp.art.15 din legea 187/2012 pentru punerea in aplicare a legii 286/2009 privind codul penal sunt clare:
Art. 15
(1) Masura suspendarii conditionate a executarii pedepsei aplicata in baza Codului penal din 1969 se mentine si dupa intrarea in vigoare a Codului penal.
(2) Regimul suspendarii conditionate a executarii pedepsei prevazute la alin. (1), inclusiv sub aspectul revocarii sau anularii acesteia, este cel prevazut de Codul penal din 1969.

@Dragoshot- Nu exista condamnare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o astfel de infractiune fara anularea permisului de conducere, pentru ca anularea permisului de conducere intervine tocmai ca o consecinta a condamnarii definitive.

Iata dispozitiile legale inainte de intrarea in vigoare a noului cod penal:
Art. 114. - din Oug.195/2002
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1) şi (2), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3);
c) Abrogată prin punctul 32. din Ordonanţă de urgenţă nr. 63/2006 începând cu 01.12.2006.
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal;
...........................................
Iata modificarile art.114 din Oug.195/2002 dupa intrarea in vigoare a noului cod penal:
La Art. 114 alineatul (1) , literele b) si d) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
.......................................................................................
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru infractiunile prevazute la art. 334 alin. (2) si (4) , art. 335 alin. (2) , art. 336, 337, art. 338 alin. (1) , art. 339 alin. (2) si (4) din Codul penal;
........................................................................................
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii profesiei sau ocupatiei de conducator de vehicule, prevazuta la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal.
..........................................................................................
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor - alcool la volan, mi se anulează permisul sau mi se restituie? B266mar B266mar Buna ziua! m-au prins băut la volan și mi-au dat 2 ani cu suspendare,in acest caz se anulează permisul sau mi-l da înapoi după ce mă judec cu ei,A mai ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie noul cod penal mirc94 mirc94 buna ziua, in luna iulie am fost prins la volan cu o alcoolemie de 1.5 in sange. dupa ce am fost al procuror, acesta a tot amanat iar acum am aflat ca noul ... (vezi toată discuția)
Permis violyd violyd buna ziua va rog sa-mi spuneti daca daca dupa intocmirea unui dosar penal pentru conducere permis suspendat se mai adauga ceva la pedeapsa de 90 zile pe ... (vezi toată discuția)