avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Schimbarea partiala a membrilor fondatori in asociatie.
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Schimbarea partiala a membrilor fondatori in asociatie.

Buna ziua!
Avem o asociatie, in domeniu educational, infiintat in 2001. La infiintare s-a trecut ca membru fondator un numar mare de asociati/ fosti parinti/, respectiv 27. Multi dintre ei au terminat scoala, nu mai sunt interesati in activitatea asociatiei. Consiliul director este activ, din punct de vedere fiscal suntem in ordine/ la zi/ . Din pacate la capitolul: pierderea calitatii de asociat, pe vremea respectiva nu s-a trecut decat varianta de excludere/ pe motiv de frauda, comportament neadecvat, nu duce la indeplinire sarcinire/. Deoarece acesti membrii fondatori nu pot fi convocati, incurca asociatia in activitate. Ce posibilitate este de a iesi din aceasta situatie?
Va multumim anticipat pentru indrumare.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 11:00, 4 Februarie 2014
Va recomand sa contactati un avocat si sa dispuneti modificarea actului constitutiv, daca spuneti ca "va incurca" in activitatea de zi cu zi, prin, probabil, neprezentare. Pe de alta parte, membrii fondatori nu pot fi exclusi, caci, au statutul de "parinte", insa li se pot limita/sau specifica drepturile si obligatiile. Spun asta pentru ca lucrez cu preponderenta pe activitatea ONG si in atatia ani am intalnit nenumarate cazuri de acest gen. Mult succes!
Multumesc pentru sfat si promptitudine!
In momentul cand copilul termina ciclul de invatamant in respectiva scoala, rugati parintele sa completeze o hartie prin care va anunta ca incepand din data de... renunta la functiile ocupate (daca a fost ales in structura de conducere) si la statutul de membru al asociatiei. Si cu asta, la urmatoarea adunare generala nu va mai fi convocat pentru ca nu mai e membru.
Dar dupa cum vi s-a spus mai sus, chiar daca urmeaza procedura descrisa de mine, in actele de la judecatorie, membrii fondatori raman acolo. Deci doar in acte. La adunarea generala, procesul verbal se va semna de catre membrii cu drept de vot existenti in asociatie la momentul convocarii si prezenti la sedinta.
Multumesc pentru raspuns. Aceasta perpetuare a membrilor trebuie semnalat la judecatorie?
Intrarile si iesirile de membrii cu drepturi depline din asociatie, ulterior inregistrarii asociatiei la judecatorie, nu se mai declara ci se declara la judecatorie doar modificari la componenta organelor de conducere ale asociatiei.nTrebuie sa aveti acolo in statut, de exemplu, ca mandatul celor alesi e de doi ani si numarul de mandate e limitat, sau o alta forma. Deci atunci cand se fac alegeri se depun actele la judecatorie si procesul verbal e semnat de membrii cu drept de vot prezenti la adunarea generala.

Alte discuții în legătură

Excludere membru fundatie serbanmoga serbanmoga Buna ziua, Imi puteti spune va rog care e procedura de excludere a unui membru dintr.o fundatie, care ar fi etape si costurile si ce taxe implica....sau ... (vezi toată discuția)
Schimbare membru fondator / presedinte puuv puuv Buna ziua, La infiintare am facut urmatoarele: acord de asociere intre cei 3 membri fondatori depus fiecare in banca aportul initial gasit un ... (vezi toată discuția)
Asociatie - actualizare statut/act constitutiv - cine semneaza statutul si actul constitutiv? sebastian2020 sebastian2020 Buna, ziua. Avem o Asociatie in care am fost 5 fondatori, tot cu 5 membrii in Consiliul Director. Acum suntem 11 membri, 2 dintre fondatori nu mai ... (vezi toată discuția)