Buna ziua,
din nefericire am comis un accident de circulatie. Am acrosat un barbat care trecea drumul (judetean) pe bicicleta pe trecerea de pietoni.
Din fericire in urma investigatiilor, atat la fata locului cat si la spital (control medical +CT) a reiesit ca au fost rani minore (traumatism cerebral inchis si contuzie cervicala).
Atat eu cat si victima am fost testati cu etilotestul rezultatul la ambii find 0,00mg/l.
Martorii au declarat ca victima a traversat pe trecere dar pe bicicleta.
Deocamdata este deschis un dosar pe rol. Ce ma sfatuiti sa fac?
Trecerea de pietoni se afla pe un drum judetean un pic in dreapta unei iesiri de autovehicule dintr-o institutie. Restrictia de viteza este de 40km/h, victima aiesit pe bicicleta , cumva de dupa o poarta direct in fata masinii. Am franat violent aproximativ 26 metrii sunt urmele de frana, am tras de volan stanga intrand pe contrasens in speranta ca pot sa-l evit. Din nefericire nu l-am putut evita.
Pot fi considerat vinovat pentru neacordare de prioritate, sau faptul ca victima se afla pe bicicleta il face pe el vinovat. Cum este considerat el pieton care traversa strada sau biciclist care a iesit dintr- institutie in drumul judetea fara sa se asigure?
Iesirea din institutie si trecerea de pietoni dupa cum am afirmat sunt cam comune.
Va multumesc anticipat pentru orice sfat.
PS. Conduc de la 18 ani si in 24 de ani nu am avut nici un accident, si am avut o singura amenda. Sunt un pic debusolat pentru ca nu credeam ca mi se poate intampla asa ceva.
ca sa franati atatia metri presupune ca aveati o viteza destul de mare.
oricum ar fi , tot dvs l-ati vatamat pe biciclist si veti fi probabil judecat pentru acest lucru .
importante sunt zilele de ingrijire medicala pe care le are cel vatamat si foarte mportant este faptul ca el nu trebuia sa traverseze pe bicicleta lucru care va va ajuta foarte mult.
succes
1. Biciclistul nu avea ce cauta pe trecerea de pietoni !
2. Nu a iesit legal din "curte, gang, etc !
3. V-a iesit inopinant in fata si astfel nu vi se poate imputa ca nu l-ati evitat !
4. eventual vi se poate imputa viteza ... doar dupa o expertiza a accidentului, dar nu are o legatura stricta de cauzalitate fiindca bicilistul nu avea ce cauta acolo.
5. daca problema e de trimitere in judecata angajati un avocat .
ART. 196 Noul Cod penal. Vătămarea corporală din culpă
(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(4) Dacă urmările prevăzute în alin. (1) – (3) s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
(5) Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(6) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Ori art. 194 NCP prevede:
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,
se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.
Printr-o simplă analiză a textului se observă faptul că pe vechiul Cod penal se poate reține infracțiunea de vătămare corporală din culpă pentru minim 10 zile de îngrijiri medicale în timp ce pe noul Cod Penal pentru a se reține această infracțiune este nevoie de minim 90 de zile de îngrijiri medicale, de o infirmitate definitivă sau de un prejudiciu estetic grav și permanent.
Așadar, la intrarea în vigoare a noului Cod Penal toate persoanele care au calitatea de învinuit în dosare penale de vătămări corporale din culpă ce presupun un număr mai mic de 90 de zile de îngrijiri medicale vor beneficia de legea penală mai favorabilă, adică de dispozițiile acestui nou cod, care dezincriminează faptele ce au produs leziuni mai puțin grave.