avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier cu vatamare corporala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier cu vatamare corporala

Buna ziua ! Va rog , daca se poate , sa ma ajutati cu niste sfaturi asupra problemei mele !
In data de 3 iunie 2011 am avut un accident rutier in urma caruia am suferit o fractura de femur ce a necesitat doua operatii si a rezultat certificatul medico-legal de 140 de zile ! Consider ca nu sunt vinovat cu nimic , intrucat am oprit masina , nemaiavand ce sa fac si m-am uitat cu intra in noi , lucru care reiese si din expertizele tehnice efectuate , aceste fiind in numar de doua !
Exista doua chestiuni asupra carora as vrea lamuriri !
1 - Anul trecut , respectiv 2013 , am fost in audienta in data de 13 iunie la Domnul Procuror la care se afla dosarul , pe care l-am rugat sa-mi spuna un termen aproximativ pentru inceperea procesului ! Dansul a spus la data respectiva o luna , o luna si jumatate ! Peste o saptamana se fac 8 luni de zile de atunci si tot nu am nici o veste ! Avocatul pe care il avem nu este prea sociabil ,am fost la dansul in luna decembrie si imi spunea ca incearca sa obtina termen in luna respectiva , si a trecut si luna ianuarie ! Nu exista un termen maxim pentru a ajunge dosarul la judecatorie ?
A doua chestiune , aceasta intarziere afecteaza in vreun fel posibilitatea de a primi despagubiri ?
Exista un termen de prescriptie in care firma de asigurari sa nu mai plateasca despagubiri ? Am auzit ca se deschide un dosar de daune , dar nu stiu ce sa fac ! Nu ar trebui sa se ocupe avocatul de acest lucru , sau sa ne instiinteze , macar ?
Va multumesc anticipat pentru intelegere !
TERMEN DE PRESCRIPTIE DESPAGUBIRE MORALA RCA

În cazul în care accidentul rutier a avut ca urmare ?i vătămări corporale, indiferent de gravitatea acestora, dreptul de despăgubire se stinge tot după un termen de 3 ani.

În cazul in care accidentul rutier a fost produs de autor în stare de ebrietate, iar prin fapta respectivă s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, sau dacă fapta a produs vreuna din următoarele consecinţe: pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluţirea, avortul, ori punerea în primejdie a vieţii persoanei, dreptul de despăgubire se stinge după un termen de 5 ani.

În cazul uciderii din culpă ( accident rutier soldat cu decesul victimei ) avem trei termene de prescrip?ie ale dreptului de despăgubire:

1. Termen de 5 ani ? pentru uciderea din culpă a unei persoane ?i care se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

2. Termen de 8 ani ? pentru uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anume activităţi ?i care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

3. Termen de 10 ani ? atunci când uciderea din culpă a unei persoane este săvârşită de un conducător de vehicul cu tracţiune mecanică, având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală sau care se află în stare de ebrietate, la care pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.


Sursa:
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 4 Februarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
De acord , dar daca dosarul nu pleaca de la procuror , eu ce pot face ?
Sursa:
[ link extern ]


Sursa sunt eu, stimata doamna moderatoare, deoarece tot de la mine are colegul informatia...
Dar in fine, ce mai conteaza.

Cu stima,
Bicsak László


In cazul infractiunii de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art. 184 din Codul penal , impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Impacarea reprezinta un act personal, definitiv , total . ( vizeaza, deci , atat latura penala , cat si latura civila a cauzei deduse judecatii ).
Instanta de judecata poate lua act de impacare chiar in recurs.


S-a dispus in prezenta cauza si o expertiza medico-legala?


Societatea asiguratoare va suporta pagubele produse prin conduita antisociala .( constituirea de parte civila cred ca a avut in vedere atat daunele morale , cat si daunele materiale, dovedite ).

Societatile de asigurare vor fi citate in procesul penal ce are ca obiect si solutionarea actiunii civile in calitate de asigurator, ca participant stabilit de legea civila speciala .


In caz ca se dispune condamnarea , anularea permisului de conducere este obligatorie.

In caz ca pedeapsa cu inchisoarea este suspendata conditionat dreptul de a conduce pe drumurile publice poate fi redobandit numai in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.

Reabilitarea este una de drept.( termenul de incercare este unul compus din pedeapsa aplicata de instanta , la care se adauga doi ani ) , cazierul fiind din nou fara nicio mentiune.
Recomanda
La momentul accidentului am avut fractura de femur ! S-a facut operatia ,iar externare am chemat pe cei de la medicina legala care mi-au dat certificat medico-legal pentru 100 de zile ! Dupa aceasta operatie , oasele nu s-au consolidat normal si a fost nevoie de a doua interventie la care am beneficiat de un supliment de 40 de zile la certificat ! Subliniez faptul ca procesul nu a inceput ! Dosarul se afla " pe masa la procuror " din iunie 2013 ! Cat mai trebuie sa asteptam pana incepe aceasta judecata ?

Alte discuții în legătură

Accident auto cu victime - parte vinovata ada h ada h Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: O persoana foarte apropiata a comis un accident auto (incalcase linia continua si s-a ciocnit ... (vezi toată discuția)
Despagubire ucidere din culpa rca laurpetre laurpetre am fost condamnat intr-un dosar pt ucidere din culpa in urma unui un accident din anul 2008.victima un batran de 95 de ani.condamnarea definitiva a fost in ... (vezi toată discuția)
Ce pedeapsa se aplica daca am 49 de zile de spitalizare? stefanstanciu stefanstanciu am certificat medico-legal am 49 de zile de spitalizare in urma unui accident rutier ce pedeapsa se da la nr asta de zile vinovatului (vezi toată discuția)