avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Prag microintreprindere
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Prag microintreprindere

am 2 soc. afiliate A si B.
A este platitoare de impozit pe profit cu tva in regim normal, B este platitoare de impozit pe venit si neplatitoare de tva.
sc. A are mai multe ct. de leasing si pt. 2 dintre ele a facut in 2012 contract de cesiune catre B ca la finalul contractului B sa dispuna de toate drepturile rezultate din aceste contracte. finalul contractului este in martie 2014.
in dec. unul dintre contracte a fost declarat dauna totala(vorbim despre un camion)
si in urma actului de cesiune B trebuie sa primeasca despagubirea de la soc. de asigurari.
venitul primit din dreptul de cesiune se include in calculul ca? de pana la 65000 euro?la ce curs se calculeaza euro?la cel de la aderare sau la cursul din 31.12.2013 pt. anul acesta?

Buna ziua,

Despagubirile se includ in baza de impozitare.
Pragul de 65.000 eur se calculeaza la cursul din data de 31 decembrie a anului precedent.
Daca depasiti pragul in 2014 urmeaza sa treceti la impozit pe profit in 2015.
Daca incepeti sa prestati una din activitatile de la exceptii, treceti la impozit pe profit in trimestrul urmator celui in care ati inceput p[restarea de activitati exceptate.

ART. 112^7 Baza impozabilă
(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:
a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
d) veniturile din subvenţii;
e) veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;
g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
h) veniturile din diferenţe de curs valutar;
i) veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial;
j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării.
(1^1) Pentru determinarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, la baza impozabilă determinată potrivit alin. (1) se adaugă următoarele:
a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării;
b) în trimestrul IV, diferenţa favorabilă dintre veniturile din diferenţe de curs valutar/veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial şi cheltuielile din diferenţe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului.
(2) În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune, potrivit legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit microintreprindere prest prest Buna ziua. O societate comerciala platitoare de impozit pe venit,a avut un proces cu Primaria,pe care l-a castigat. Suma primita,se impoziteaza cu ... (vezi toată discuția)
Calcul impozit microintreprindere sandasimona sandasimona Veniturile din diferente favorabile de curs valutar aferente unui imprumut in valuta sunt incluze in baza impozabila sau nu? (vezi toată discuția)
Calcul impozit 3% costicul costicul Cum calculam impozitul pe venit? 3% din incasarile reale sau din cifra de afaceri(calculata din balanta)? (vezi toată discuția)