In 2003 eram administrator al unei societati. Am fost instiintat ca sunt urmarit penal pentru complicitate la delapidare pentru un prejudiciu de 2 mil USD adus unei alte societati private. In anul 2013 mi s-a adus la cunostinta ca sunt invinuit impreuna cu alte persoane pentru infractiunea de delapidare si spalare de bani pentru aceeasi suma.
In conditiile de mai sus conform cu prevederile noului cod penal, ce sentinta pot primi?
Care sunt termenele de prescriere pentru faptele invocate?
ART. 295 c.p.
Delapidarea
(1) Însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(2) Tentativa se pedepseşte.
ART. 308
Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane
#M3
(1) Dispoziţiile art. 289 - 292, 295, 297 - 301 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.
#B
(2) În acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.
ART. 309
Faptele care au produs consecinţe deosebit de grave
Dacă faptele prevăzute în art. 295, art. 297, art. 298, art. 300, art. 303, art. 304, art. 306 sau art. 307 au produs consecinţe deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate.
ART. 183
Consecinţe deosebit de grave
Prin consecinţe deosebit de grave se înţelege o pagubă materială mai mare de 2.000.000 lei.
de la 2 la 7 ani pe delapidare
Conform art. 23 din Legea 656/2002, constituie infractiunea de spalare a banilor si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani:
Fiind concurs de infractiuni, se aplica pedeapsa cea mai grea la care se aplica o treime din totalul pedepselor.
(1) - Termenele de prescripție a răspunderii penale sunt: a. 15 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa detențiunii pe viață sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani; b. 10 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depășește 20 de ani; c. 8 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani; d. 5 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 5 ani;
Dintr-o discutie cu un domn avocat a rezultat ca pentru spalarea de bani in cauza mentionata nu ma incadrez la prescriere. Imi poate explica cineva de ce?