avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Transcriere certificat de nastere strain
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Transcriere certificat de nastere strain

Buna Ziua
Doresc sa fac copilului meu certificat de nastere romanesc si nu prea stiu ce acte sunt necesare pt asta. Situatia sta c-am asa....Amandoi parintii suntem cetateni romani cu domiciliul in Bucuresti.....Copilul este nascut in Australia. Suntem divortati si custodia exclusiva o are mama dar doresc sa ma ocup eu de asta , ea fiind inca in Australia.
Ce fel de acte sunt necesare pentru asta? Din ce am gasit pe net , rezuma asa...
.Procura din partea mamei precum ma imputerniceste pe mine sa ma ocup de asta si declaratie ca nu a mai fost inscris in registrele romane (o merge scrisa declaratia in procura asta?)
2.Certificatele de nastere parintii si buletine(legalizate+apostila in cazu mamei care nu este de fata?)
3 Certif. Australian original si copie legalizata(legalizarea cu apostila o pot face si in Romania sau numai in Au?)+traducere legalizata.
4. Trebuie si declaratie de la mama referitor la unde va fi domiciliul copilului??
5.Hotararea de divort.....ea a cerut sa revina la numele anterior casatoriei dar inca nu a schimbat buletinul....este o problema asta?
Dupa aceasta transcriere , primeste un certifcat de nastere roman ca cele ce le avem noi?
Referitor la cetatenie , trebuie sa fac ceva?
Imi scapa ceva??? Vreau sa imi trimita actele necesare odata , nu sa ma trezesc ca mai am nevoie de cine stie ce, caci dureaza pana le primesc in Romania.
Multumesc si astept raspunsurile Dvs .
Ultima modificare: Miercuri, 5 Februarie 2014
Scorpionul, utilizator
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 22:28, 5 Februarie 2014
Asa ceva... :) Unde ati divortat?

Va raspund intai la intrebari:

1.Procura din partea mamei precum ma imputerniceste pe mine sa ma ocup de asta si declaratie ca nu a mai fost inscris in registrele romane (o merge scrisa declaratia in procura asta?)
- Procura trebuie facuta la un notar care apostila de la Haga si in opinia mea ar putea sa fie cuprinsa in ea si declaratia ca nu a mai solicitat inscrierea in registrele romanesti de stare civila insa important este ce va spun cei de la Starea Civila cand duceti actele.

2.Certificatele de nastere parintii si buletine (legalizate+apostila in cazu mamei care nu este de fata?)
- Ati zis ca mama e cetatean roman, nu trebuie legalizat nimic. Actul de identitate al mamei nu mai este necesar pentru ca veti avea procura,ajunge o copie.

3 Certif. Australian original si copie legalizata(legalizarea cu apostila o pot face si in Romania sau numai in Au?)+traducere legalizata.
- Certificatul de nastere trebuie apostilat la autoritatile din Australia (echivalentul prefecturilor de la noi); se traduce si legalizeaza la notar in Romania.

4. Trebuie si declaratie de la mama referitor la unde va fi domiciliul copilului??
Tinand cont ca ati spus ca are custodia exclusiva va rezulta din sentinta ca domiciliul e la mama insa e posibil sa trebuiasca si declaratie.

5.Hotararea de divort.....ea a cerut sa revina la numele anterior casatoriei dar inca nu a schimbat buletinul....este o problema asta?
Eu zic ca da, nu se mai numeste asa ? avea obligatia sa isi schimbe numele.

6. Dupa aceasta transcriere , primeste un certifcat de nastere roman ca cele ce le avem noi?
Da.

7. Referitor la cetatenie , trebuie sa fac ceva?
Nu.

8. Imi scapa ceva??? Vreau sa imi trimita actele necesare odata , nu sa ma trezesc ca mai am nevoie de cine stie ce, caci dureaza pana le primesc in Romania.

Cred ca da, eu zic sa mergeti intai la Starea Civila de la locul de domiciliu al mamei si sa le povestiti lor pentru ca daca va trimite procura cu numele pe care nu mai are dreptul sa-l poarte s-ar putea sa trebuiasca sa o faca inca o data.
Sa intrebati si de:
- procura, daca poate cuprinde si declaratia cu privire la inscrierea in registrele romanesti
- daca este necesara declaratia referitoare la domiciliu in conditiile in care exista sentinta
- daca poate scrie totul pe acea procura.

Luati notite.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Februarie 2014
Ares-3, moderator
Vă mulțumesc de răspuns.
Divorțul sa produs în România. Problema este ca...în Australia o cheamă într-un fel și în românia numele de fata...altfel..dar pe buletin ca pe mine....durere de cap. Dar Dca nu este nevoie de buletinul ei k am procura? Poate decât certificatul de naștere o fi deajuns?
Aveti nevoie si de actele mamei, certif. de nastere, buletin, sentinta divort, deci mai intai mama sa-si schimbe actul de identitate pe numele de fata dobandit in urma divortului, doar apoi va indic sa solicitati transcrierea certificatului. Procura poate fi la comun in sensul ca poate cuprinde declaratia mamei cu privire la domiciliul copilului, la faptul ca nu a mai solicitat transcrierea certificatului, la sexul copilului daca acesta nu este mentionat in certificat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere saiadi saiadi :(buna seara.copil nascut in grecia mama romanca tatal irakinos.necasatoriti.copilul recunoscut de catre tata.mentionez ca tatal a obtinut in grecia azil ... (vezi toată discuția)
Transcriere certificat de nastere sonia.maria sonia.maria Ce demersuri trebuie facute de ofiterul de stare civila in cazul transcrierii unui certificat de nastere privind un copil care provine dintr-un parinte roman ... (vezi toată discuția)
Valabilitatea procurii...in cazul acordului tatalui de a parasi(mama)romania cu minorul ana s ana s daca tatal face procura sa pot parasi spania cu minorul pt a merge in romania, cat timp e valabila(s-ar putea sa nu plec in perioada asta). apoi,,,pt a ma ... (vezi toată discuția)