Buna ziua,
Din lipsa de lucru, angajatorul ne trimite acasa cam o zi pe saptamana. Pentru acele zile trebuie sa semnam cereri de zile de concediu de odihna. Evident practica nu este una legala, dar doresc sa aflu daca sunt ceva sugestii in legatura abordarea angajatorului pentru a nu mai continua cu aceasta metoda. Ramanem fara zile de concediu de odihna pe vara, ceea ce nu ne convine deloc.
M-am gandit eventual sa cerem zile de concediu fara plata, dar am inteles, ca atunci angajatorul are dreptul sa ne dea afara fara somaj. Este adevarat?
Apreciez orice raspuns!
Este dreptul dvs sa cereti zile de concediu fara plata, sau mai corect spus suspendarea CIM cu acordul partilor, insa, este dreptul angajatorului sa nu fie de acord, caci asa cum aratam, aceasta este o suspendare a CIM cu acordul ambelor parti. In ceea ce priveste concediul de odihna acesta poate fi acordat fractionat, insa este imperativ ca o fractiune sa fie de minim 10 zile lucratoare, de asemenea, programarea concediilor, daca se face colectiv, iar nu implica decizia salariatului in acest caz, asadar, pentru abordare, consider ca ar trebui sa aveti in vedere si capacitatea de intelegere a angajatorului.
Nu este adevarat, acordare unui CFP nu inseamna incetarea c.i.m. fara a se putea beneficia de somaj.
Concediul de odihna se acorda in baza unei programari individuale sau a unei programari colective efectuate de angajator impreuna cu salariatul sau, dupa caz, cu sindicatul ori reprezentantii salariatilor.
art.148 c.mun.
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Concediu odihna
mariayacob
Buna ziua! Angajatorul meu sustine ca sunt obligata sa fac cererea de concediu pe minim 15 zile ideea este ca eu stiu ca cererea se face exact pe zilele in ... (vezi toată discuția)