avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract de mandat in asigurari, insarcinata, ce ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract de mandat in asigurari, insarcinata, ce drepturi am?

Buna ziua, lucrez de 3 ani cu contract de mandat la o societate de asigurari. Inca din iulie 2012 mi se retin si se vireaza lunar 16 % impozit pe venit, contributie asigurari sociale 10,5 % si sanatate 5,5%. din cate am inteles Contributia la asigurarile sociale nu include somaj.
Sunt insarcinata in 7 luni si as vrea sa stiu ce drepturi am, mai ales ca firma se va vinde foarte curand si este posibil sa nu aiba nevoie si de noi, agentii.
Pot beneficia de concediu de risc maternal? De un concediul medical de orice fel? Mentionez ca am o sarcina cu risc si lucrez si acum doar cateva ore pe zi.
Am inteles ca singurul meu drept este de a primi indemnizatia de crestere a copilului timp de 1 an sau 2 ani numai daca voi lucra inclusiv in luna in care voi naste.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:54, 5 Februarie 2014
1. Puteti beneficia de orice fel de concediu medical (inclusiv concediul de risc maternal si concediul de maternitate) daca angajatorul dvs. a platit cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii sau daca dvs. ati platit acaesta cota prin contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

2. Daca nu s-a platit aceasta cota de contributie nu veti beneficia de concedii medicale platite.

3. In schimb veti putea beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) incepand cu data nasterii copilului.

4. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, eleva sau studenta la zi, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

5. Tineti cont si de prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Va multumesc mult pentru raspuns, ma voi interesa la firma de acel procent de 0.85%, eu nu mi-am mai platit nimic singura, nici nu am stiut ca este posibil. Multumesc inca o data!
Presupun ca acum este mult prea tarziu sa imi platesc eu contributia, nu?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Februarie 2014
anda007, utilizator
1. Pentru a putea beneficia de concediu medical (inclusiv concediu de risc maternal sau de maternitate) trebuie sa aveti platita cota de contributie de 0,85% pe cel putin o luna inaite de luna in care intrati in concediul medical respectiv.

2. Vorbiti si cu angajatorul si cu CJAS sa gasiti formula legala de plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatii de gravide ptr pfa mihaelaionel87 mihaelaionel87 Buna ziua, Ma numesc Mihaela si va rog sa-mi raspundeti daca.... Sunt insarcinata si lucrez cu contract de colaborare la o companie de asigurai, avand un ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate PC_k05 PC_k05 Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in luna decembrie 2014. Inregistrez venituri din activitati independente (Intreprindere Individuala), din aprilie 2013 si ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil lfodor lfodor Buna ziua as dori sa stiu daca pot sa primesc indemnizatie pentru cresterea copilului.Am lucrat din 24 ianuarie 2012 pana in 23 aprilie 2012 la o societate ... (vezi toată discuția)