avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Numar zile de concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Numar zile de concediu medical

Cate zile de concediu medical se pot acorda in decursul unui an pana la comisia de examinare?
Cel mai recent răspuns: noa , utilizator 21:00, 18 Februarie 2014
In general 90 de zile calendaristice. Exista si situatii cand se accepta si perioade mai lungi, in functie de codul de diagnostic.

OUG nr. 158/2005:
ART. 13
(1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotitã din prima zi de îmbolnãvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de cãtre medicul specialist pânã la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
In concediul prenatal cu cate zile inainte de data nasterii se intra?
Obligatoriu este efectuarea celor 42 de zile de concediu postnatal.
Prin urmare, in prenatal puteti intra si cu o zi inainte de data prezumata a nasterii.
Stiam ceva ca se poate intra din luna a VII a de sarcina.
Durata concediului de maternitate (sarcina + lahuzie sau prenatal+postnatal) este de 126 de zile, dintre care, in mod obligatoriu, salariata va efectua 42 de zile de concediu de lahuzie (postnatal). Prin urmare se poate lua un concediu de sarcina (prenatal) de 84 de zile.

Alte discuții în legătură

Concediu medical ISTVANJ ISTVANJ Buna ziua, am o intrebare legata de numarul de zilele de concediu medical de care pot sa beneficiez, avand in vedere faptul ca in ultimul an am avut 126 zile ... (vezi toată discuția)
Concediu medical prenatal angajat cu jumatate de norma gintana13 gintana13 Am o angajata cu jumatate de norma ,insarcinata in 10 saptamani,in concediu medical de 29 de zile.Diagnosticul este de iminenta de avort,dar medicamente nu i ... (vezi toată discuția)
Zile concediu medical pompiliairina pompiliairina In cursul unui an calendaristic cate zile de concediu medical am voie sa am? Conteaza daca zilele sunt de la specilaist sau medicul de familie? (vezi toată discuția)