avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... NCP-reducerea pedepsei pt. persoanele peste 60 ani
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

NCP-reducerea pedepsei pt. persoanele peste 60 ani

La Noul cod penal zice:
persoanele condamnate,dar care au virsta de peste 60 de ani,li se reduce 2/3 din pedeapsa.
Dar nu inainte de a executa1/2 (JUMATATE) din pedeapsa.
Orice socoteala s-ar face,de exemplu :5 ani=60 luni,doua treimi inseamna 40 de luni,dar nu poate beneficia pentru ca textul de lege spune ca trebuie sa ai executate 30 de luni(jumatate de pedeapsa).
Poate nu inteleg eu,ceva.
Multumesc
Don

Cel mai recent răspuns: geaninmihai , utilizator 09:21, 12 Mai 2017
banuiesc ca va referitila liberarea conditionata prevazuta de art 100 ncp insa ati citit gresit .

Art. 100 Conditiile liberarii conditionate in cazul pedepsei inchisorii
(1) Liberarea conditionata in cazul inchisorii poate fi dispusa daca:
a) cel condamnat a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin trei patrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani;
b) cel condamnat se afla in executarea pedepsei in regim semideschis sau deschis;
c) cel condamnat a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand dovedeste ca nu a avut nici o posibilitate sa le indeplineasca;
d) instanta are convingerea ca persoana condamnata s-a indreptat si se poate reintegra in societate .
(2) In cazul condamnatului care a implinit varsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea conditionata, dupa executarea efectiva a jumatate din durata pedepsei, in cazul inchisorii ce nu depaseste 10 ani, sau a cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca sunt indeplinite conditiile prevazute in alin.(1) lit.b) – d).

(3) In calculul fractiunilor de pedeapsa prevazute in alin.(1) se tine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate. In acest caz, liberarea conditionata nu poate fi dispusa inainte de executarea efectiva a cel putin jumatate din durata pedepsei inchisorii, cand aceasta nu depaseste 10 ani, si a cel putin doua treimi, cand pedeapsa este mai mare de 10 ani.
(4) In calculul fractiunilor de pedeapsa prevazute in alin.(2) se tine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate. In acest caz, liberarea conditionata nu poate fi dispusa inainte de executarea efectiva a cel putin o treime din durata pedepsei inchisorii, cand aceasta nu depaseste 10 ani, si a cel putin jumatate, cand pedeapsa este mai mare de 10 ani.
deci vorbim la pedepsele de pana in 10 ani de jumatate din pedeapsa din care se scad zilele castigate pe baza muncii prestate dar nu mai devreme de 1/3 din pedeapsa.
de unde ati gasit reducerea cu 2/3 ?
Corect,mea culpa.
Multumesc
Don
Am si eu doua intrebari.
1. Reducerea de pedeapsa prevazuta la alin. 2) se aplica si in cazul infractiunii de omor(art. 188 NCP)? (caz concret: pedeapsa de 10 ani, persoana de peste 60 de ani, deci i se reduce la 5 ani, urmand apoi reducerile pe baza muncii prestate, dar nu se elibereaza mai devreme de executarea a 1/3 din pedeapsa totala → 3 ani si 4 luni).
2. Avand in vedere modificarea Legii nr. 254/2013, noile reduceri de pedepse se aplica dupa reducerile deja existente? Adica o persoana(de peste 60 de ani) poate sa fie eliberata la executarea a mai putin de 1/3 dintr-o pedeapsa de mai putin de 10 ani sau nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executarea unei pedepse elisandra elisandra din sase ani cu executare cat timp trebuie sa ramana in detentie o persoana care nu are nici un fel de antecedente? (vezi toată discuția)
Conditii eliberare conditionata in speta annaghe annaghe Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine : ce perioada de executare a pedepsei trebuie executata pentru a formula o cere de eliberare conditionata. ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa de 2 ani si 6 luni Asko Asko Buna ziua..as vrea sa stiu daca pentru o condamnare definitiva de 2 ani si 6 luni se poate face cerere de eliberare conditionata dupa 10 luni de detentie adica ... (vezi toată discuția)