avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dezincriminarea articolul 8 din legea 39/2003 prin ncp?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dezincriminarea articolul 8 din legea 39/2003 prin ncp?

-In concret un inculpat a fost trimis in judecata pentru fapta prev de art 8 din legea 39/2003 raportat la art 323 Cpen vechi.Dosarul se afla in curs de judecata...
-Odata cu intrarea in vigoare a Ncp(art 367), fapta respectiva este dezincriminata ?
-In caz contrar ar exista o contradictie intre prevederile legii : art 8 din L 39 are in vedere "grup infractional care nu este organizat in sensul legii" iar in prezent art 367 care inlocuieste/preia art 323 cpen vechi are in vedere grup infr organizat.
daca puteti sa imi prezentati si opiniile dvs... raman indatorat!
Nu va contrazic... am vazut mai multe opinii in sensul prezentat de dvs.
Pe logica mea lucrurile arata un pic altfel, in sensul urmator:
-anterior ncp, aveam 2 infr distincte: cea prev de art 7 si respectiv art 8 din legea 39/2003
din modul de formulare a textelor si a pedepselor prevazute pt ele reiesea ca infr prev de art 7 este mai grava (logica babeasca)
-Daca acceptam ideea ca ambele au fost preluate in art 367 inseamna ca nu mai facem nici o diferenta intre ele nici de periculozitate, nici de gravitate.
- Atunci inculpatul se afla intr-o situatie, care nu e propriu-zis mai grava(intrucat limitele de pedeapsa sunt mai mici), dar care il pune pe picior de egalitate cu un inculpat care pe vechiul cod savarsise o infractiune mai grava.
-de asemenea daca acceptam ca si punct de plecare ideea ca inculpatul nu a constituit un grup infractional organizat atunci nu inteleg de ce sunt pedepsit pt o alta fapta respectiv constituirea unui grup infr organizat(chiar daca pedeapsa e mai mica)?
Oricum marti am dosarul, si chiar daca imi voi sustine ideea cu riscul de a parea batut in cap... o sa postez ulterior hotararea instantei(e cam ultimul termen) ...
Ultima modificare: Duminică, 9 Februarie 2014
Ionescu1985, utilizator

Ce a hotarat instanta?
Mai am 1-2 termene pana aflu... In schimb am o decizie a Curtii de Apel Bacau in Dosarul nr 2796/110/2013 D.P. 260 D din 10.04.2014 prin care se stabileste ca e dezincriminat.
Pe data de 02 iunie sau 02 mai, nu sunt sigur, se va solutiona un recurs in interesul legii cu privire la acest aspect....
Iccj -Completul Pentru dezlegarea unor chestiuni de drept- Dosar nr 13/1/2014/HP/P- Minuta Deciziei nr.12-din 02.06 --- ".........stabileste ca faptele prevazute de art 323 din Codul penal anterior si art 8 din legea 39/2003........se regasesc in incriminarea din art 367 din Codul Penal, nefiind dezincriminate"
ICCJ a stabilit ce v-am spus si eu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificari in legea diicot dupa ncp? vaymoka vaymoka Stie cineva daca s-au modificat pedepsele la art. 7 si 8 din L 39/2003 ? Multumesc! (vezi toată discuția)
Grup infracțional dorotheea dorotheea Cum poate fi definit un grup infracțional, în termeni juridici? (vezi toată discuția)
Legea 39 se modifica? vdeny vdeny Buna ziua, legea 39 grup infractional se modifica la 1 feb? Multumesc mult (vezi toată discuția)