avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... compensare legala pe art.52 din L.85/2006
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

compensare legala pe art.52 din L.85/2006

dragi colegi iata povestea :

sc X srl intra in faliment
sc A srl are de plata catre x suma de 10 lei si are de incasat de la x o suma egala ; totul la vedere, pe facturi acceptate, semnate, etc. "A" nu depune declaratie de creanta din neglijenta

lichidatorul numit pentru X formuleaza o actiune in pretentii impotriva lui A la judecatorie
"A" formuleaza intampinare si cerere reconventionala prin care cere sa se constate ca in cauza a intervenit compensatia legala in temeiul art 52 din legea 85 si cu indeplinirea conditiilor prevazute de art 1144 c civil

actiunea este disjunsa in privinta cererii rec si trimisa la tribunal
tribunalul invoca din oficiu inadmisibilitatea cererii fata de prevederile art.111 c proc civ

pareri ???????
solutii ???????
Cel mai recent răspuns: bondo , utilizator 10:59, 5 Februarie 2015
deci ? are cineva idee cum poate fi combatuta o asemenea exceptie ?
:-/ :stunned:
La suma egala invocarea compensatiei legale este ... un mijloc de aparare. Paratul urmareste respingerea pretentiei reclamatului (creanta e stinsa) el nu umareste obtinerea unei condamnari a partii potrivnice (nu zice ca i se datoreaza si lui o suma mai mare urmand ca instanta sa-l condamne pe reclamant pentru excedent).

Si atunci ce s-a disjuns!? Un mijloc de aparare? :-/
Mi se pare din categoria: un nebun arunca o piatra in balta ... (si un jude caruia i-a cazut piatra/dosarul in cap nu stie cum sa scape mai repede de ...compensatia disjunsa).
Ultima modificare: Joi, 16 Aprilie 2009
romascanu, moderator
Pareri - A sa continue procesul in care este parat, invocand in aparare compensarea legala prevazuta de Legea 85.
Nu ati specificat care este diferenta ramasa necompensata daca ea exista, si in favoarea cui inclina balanta.
Daca A are mai mult de recuperat (daca ii ramane o diferenta necompensata de recuperat) trebuie( trebuia, pentru ca probabil termenul de 60 de zile de la intrarea in insolventa a expirat :() sa faca declaratie de creanta, ca doar e procedura speciala, nu merge cu reconventionale (!), care de fapt se supun toate regulilor pe care trebuie sa le respecte o actiune principala.
Daca situatia este invers, adica falita ramane cu o parte necompensata din crenta de recuperat de la A, actiunea este normal sa se admita in parte, si A sa fie bun de plata catre falita.
Parerea mea este ca daca nu s-a depus cerere de inscriere in tabelul de creante creditorul respectiv decade din drepul de a mai emite ulterior pretentii de la debitor, este inlaturat din cadrul procedurii , chiar prin compensare, ca mijloc de stingere a obligatilor reciproce.
Compensarea obligatilor intervine doar intre debitor si creditorul inscris in tabel.
Art.74 (1) Dupa ce toate contestatiile la creante au fost solutionate, administratorul judiciar/lichidatorul va inregistra, de indata, la tribunal si va avea grija sa fie afisat la sediul acestuia tabelul definitiv al tuturor creantelor impotriva averii debitorului, aratand suma, prioritatea si situatia - garantata sau negarantata - a fiecarei creante.
(2) Dupa inregistrarea tabelului definitiv, numai titularii creantelor inregistrate in tabelul definitiv pot sa participe la votul asupra planului de reorganizare sau la orice repartitii de sume in caz de faliment in procedura simplificata.
Art. 76
(1) Cu exceptia cazului in care notificarea deschiderii procedurii s-a facut cu incalcarea dispozitiilor art.7, titularul de creante anterioare deschiderii procedurii, care nu depune cererea de admitere a creantelor pana la expirarea termenului prevazut la art.62 alin.(1) lit.b), este decazut, cat priveste creantele respective, din urmatoarele drepturi:
1. dreptul de a participa si de a vota in cadrul adunarii creditorilor;
2. dreptul de a participa la distribuirile de sume in cadrul reorganizarii si falimentului;
3. dreptul de a-si realiza creantele impotriva debitorului sau a membrilor ori asociatilor cu raspundere nelimitata ai persoanei juridice debitoare, ulterior inchiderii procedurii, sub rezerva ca debitorul sa nu fi fost condamnat pentru bancruta simpla sau frauduloasa ori sa nu i se fi stabilit raspunderea pentru efectuarea de plati ori transferuri frauduloase.
(2) Decaderea va putea fi invocata oricand, de orice parte interesata, pe cale de actiune sau exceptie.

Nu sunt de acord cu aceasta opinie, de altfel si jurisprudenta va contrazice. Intr-un astfel de caz, legiuitorul a precizat expres prin art. 52 din legea insolventei, ca declansarea procedurii insolventei in privinta unui debitor nu afecteaza dreptul unui creditor al sau de a invoca o compensare a creantelor reciproce, nascute inaintea deschiderii procedurii. Compensarea legala este reglementata de art. 1143 si 1144 Cod civil, si ea opereaza de drept, nu este la latitudinea lui X sau Y sa o aprobe, si nu necesita aprobari speciale.
In acest caz, compensarea a operat deja, la momentul la care s-au indeplinit conditiile legale pentru acest lucru, adica atunci cand ambele creante au avut caracter cert, lichid si exigibil. Faptul ca ulterior acestui moment una dintre parti a intrat in insolventa nu poate schimba faptul juridic survenit, cu atat mai mult cu cat insusi legiuitorul prevede expres ca si in cazul special in care una dintre parti intra in insolventa, compensarea poate fi invocata de un creditor-debitor al debitoarei falite pentru acele creante care s-au nascut inainte de deschiderea procedurii si indeplinesc cerintele in materie de compensare.

Daca interpretam in sensul ca X poate si trebuie sa depuna declaratie de creanta, desi exista creante reciproce si creanta respectiva impotriva debitoarei falite s-a compensat inainte de deschiderea procedurii, atunci X ar putea si sa aiba initiativa de a fi creditor declansator:)), si abia dupa deschiderea procedurii sa invoce compensarea#-o

La fel, i-am obliga pe toti tertii de buna credinta, care la un moment dat in ultimii 3 ani au avut creante reciproce cu debitoarea falita, sa se grabeasca si sa faca declaratii de creanta, de teama ca nu cumva lichidatorul sa-i urmareasca pentru creanta stinsa prin compensare si ei sa fie decazuti din dreptul de a invoca aceasta compensare:((
Niciunul din articolele citate nu face referire la cazul compensarii legale - atentie, pct. 3 din art. 76 se refera la realizarea creantelor impotriva debitorului ulterior inchiderii procedurii, ori compensarea opereaza inainte de acest moment.

Alte discuții în legătură

Am de recuperat de la o firma o suma mare de bani nina_2005ro nina_2005ro Buna ziua, sunt administratorul unui srl si am de recuperat de la o firma o suma de bani. Firma a intrat in faliment anul trecut, am depus documentele ... (vezi toată discuția)
Declaratie de creanta depusa dupa termenul limita igna_florin igna_florin daca am depus o declaratie de creanta dupa trecerea termenului limita pentru depunerea cererilor de admitere a creantelor asupra averii debitoarei, ce pot ... (vezi toată discuția)
Darea in plata in procedura insolventei carla_ionescu carla_ionescu Buna ziua! va rog sa imi spuneti parerea dumnevoastra in legatura cu urmatoarea situatie: unui debitor al societatii noastre i s-a deschis procedura ... (vezi toată discuția)