avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Am de recuperat de la o firma o suma mare de bani
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Am de recuperat de la o firma o suma mare de bani

Buna ziua,
sunt administratorul unui srl si am de recuperat de la o firma o suma de bani.
Firma a intrat in faliment anul trecut, am depus documentele necesare cereri de inscriere la tabelul de creante si la tabelul suplimentar. Insa am si eu o factura de platit catre ei, pe care nu am compensat-o crezand ca se va face compensarea de catre tribunal.
Zilele trecute m-au sunat cei de la soc de insolventa (care a preluat firma cu datoria fata de mine) si mi-au cerut sa platesc aceea factura pe care eu nu am mai compensat-o.
Ce trebuie sa fac eu acum, cum pot sa cer compensarea deoarece suma pe care eu o am de recuperat de la ei e mult mai mare fata de aceea pe care o am de platit care ei.
Mi s-a spus ca mi se va trimite o convocare la conciliere. Ce inseamna asta, ar fi bine sa le trimit si eu o astfel de convocare pt suma ce o am eu de recuperat?
Daca nu platesc (pt ca nu am suma si nici nu cred ca imi recuperez banii mei de la ei ) ce mi se poate intampla? Mentionez ca nu imi permit sa angajez avocat.
Va rog sa ma sfatuiti ce e mai bine sa fac in aceasta situatie.
Va multumesc si astept raspunsurile dumneavoastra cu interes.
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 10:03, 24 Februarie 2010
trebuie sa va prezentati la conciliere aratind ca doriti compensarea sumei cu datoriile firmei, urmind sa ramineti inscrisa la masa credala cu diferenta intre suma de incasat si suma de plata.
Buna ziua,
credeti ca poate fi acceptata aceasta solutie, sa se faca compensarea sumelor?
Ar trebui sa fac si eu aceleasi demersuri pt siguranta mea (respectiv sa inaintez soc de insolventa o convocare de conciliere) pt ca ei nu mi se par a fi dispusi sa accepte compensarea? Trebuie sa-mi expun punctul de vedere si in scris si sa-l depun la dosar ?
Exista o alta solutie in ce ma priveste de a cere compensrea sumelor si a nu fi nevoita sa platesc? Ce ar fi cel mai bine sa fac?
Cu multumiri!
Legea nr. 85/2006 (Legea privind procedura insolventei)

Art. 52
Deschiderea procedurii de insolventa nu afecteaza dreptul unui creditor de a invoca compensarea creantei sale cu cea a debitorului asupra sa, atunci cand conditiile prevazute de lege in materie de compensare legala sunt indeplinite la data deschiderii procedurii.
timi a scris:

Legea nr. 85/2006 (Legea privind procedura insolventei)

Art. 52
Deschiderea procedurii de insolventa nu afecteaza dreptul unui creditor de a invoca compensarea creantei sale cu cea a debitorului asupra sa, atunci cand conditiile prevazute de lege in materie de compensare legala sunt indeplinite la data deschiderii procedurii.

Cu alte cuvinte eu (creditor) pot invoca o compensare a creantei mele cu cea a debitorului oricand , dupa deschiderea procedurii de faliment, chiar si maine?
V-as ruga sa-mi spuneti, daca e corecta afirmatia mea de mai sus, ce trebuie sa fac propriu -zis? Cum, unde si in ce fel pot invoca compensarea?
Precizez ca termenul limita pt inregistrarea cererii de admitere a creantei in tabelul suplimentar a fost depasit; la fel si celelalte tremene stabilite prin sentinta de intrare in faliment.
Am depus in termen cererea cu creanta iar in cererea mea de admitere a creantelor la tabelul suplimentar am trecut suma corecta ce o am de recuperat de la firma debitore, respectiv din total am scazut factura necompensata.
O alta precizare ar fi aceea ca factura emisa de ei nu e semnata si stampilata de nimeni din societatea mea, e doar trecut un delegat (scris pe calculator numele si Ci) fara semnatura si stampila.
Va astept cu precizari si sfaturi.Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2010
nina_2005ro, utilizator
nina_2005ro a scris:
Cu alte cuvinte eu (creditor) pot invoca o compensare a creantei mele cu cea a debitorului oricand , dupa deschiderea procedurii de faliment, chiar si maine?
V-as ruga sa-mi spuneti, daca e corecta afirmatia mea de mai sus, ce trebuie sa fac propriu -zis? Cum, unde si in ce fel pot invoca compensarea?

Luati legatura cu lichidatorul. Faceti referire despre articolul sus-mentionat.
Daca intelege, bine.
Daca nu intelege, asteptati sa formuleze impotriva dvs o actiune in pretentii, iar dvs formulati o intampinare prin care veti cere instantei sa constate ca in cauza a intervenit compensatia legala in temeiul art 52 din legea 85 si cu indeplinirea conditiilor prevazute de art 1144 c civil

nina_2005ro a scris:
Am depus in termen cererea cu creanta iar in cererea mea de admitere a creantelor la tabelul suplimentar am trecut suma corecta ce o am de recuperat de la firma debitore, respectiv din total am scazut factura necompensata.

Trebuia sa va inscrieti cu valoarea reala a creantei. Luati legatura cu lichidatorul, explicati ceea ce ati facut.

nina_2005ro a scris:
O alta precizare ar fi aceea ca factura emisa de ei nu e semnata si stampilata de nimeni din societatea mea, e doar trecut un delegat (scris pe calculator numele si Ci) fara semnatura si stampila.

Nu mai prezinta relevanta aceste precizari. Prin ceea ce ati facut, respectiv, din totalul creantei pe care o aveti de recuperat ati scazut valoarea facturii emisa de societatea aflata in faliment, dvs ... practic... ati acceptat (recunoscut) acea factura.

Alte discuții în legătură

Compensare legala pe art.52 din l.85/2006 maurizio maurizio dragi colegi iata povestea : sc X srl intra in faliment sc A srl are de plata catre x suma de 10 lei si are de incasat de la x o suma egala ; totul la ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi salariale firma insolventa iuliana Dragoi iuliana Dragoi Buna ziua, Firma la care am lucrat a intrat in insolventa, a doua zi dupa declararea oficiala a insolventei si-a mutat o mare parte din salariati pe alta ... (vezi toată discuția)
Cum fac dovada neprimirii notificarii Valeriu Greceanu Valeriu Greceanu Azi am aflat ca nu sunt trecut in tabelul definitiv de creante. Lichidatorul mi-a aratat confirmarea de primire a notificarii, trimisa pe adresa mea de ... (vezi toată discuția)