avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Convocare la cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Convocare la cercetare disciplinara

am primit un convocator: <<sunteti invitat astazi la data locul ora,,,,pentru urmatoarele nereguli savarsite in perioada sep 2013 -febr 2014>> aveti dreptul la un reprezentatnt al sindicatului.....
intrebarea este;care sunt variantele?
-sa nu ma prezint pe motiv ca nu sunt explicite neregulile.
-sa ma prezint ,sa raspund la intrebari ,apoi in caz de sanctiune sa ma adresez instantei pe motiv de eroare de editare a convocatorului si putina hartuire cu aspect tendentios din moment ce nu ti da ocazia intentionat sa te aperi, pentru ca apoi sa profite de faptul ca nu ai raspuns corect.
-apoi sa trec la daune morale pentru stressul la care sunt supus.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:35, 9 Februarie 2014
1. În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.

"Convocarea la cercetarea disciplinară a salariatului trebuie să indice în mod concret obiectul cercetării disciplinare prealabile. Trimiterea la sesizarea prin care angajatorul a fost înştiinţat despre eventuala săvârşire a unei abateri disciplinare de către angajat, fără comunicarea acesteia, nu răspunde cerinţei legale de indicare a obiectului cercetării disciplinare în convocarea adresată salariatului cercetat şi atrage nulitatea absolută a deciziei de sancţionare disciplinară" ( Curtea de Apel Timişoara, Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, Decizia civilă nr. 2617 din 7 decembrie 2011).

2. Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzutemai sus fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.

3. In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

4. Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Termenul de 6 luni este un termen de decădere
multumesc pentru raspuns. situatia este si mai complicata. o comisie a venit pe la sediul unde coordonez activitatea unei subunitati de stat. directorul vrea sa ma mazileasca caci eu mai ridic probleme la sedinte.
-necesarul de personal nu este inscris intr-o schema de organizare a subunitatii, iar cand am cerut aceasta schema am avut parte de comisie de control care a venit foarte montata. toata lumea (cei de la resurse se feresc sa semneze schema de organizare (pentru a nu avea inscrisuri semnate de cineva in drept) este obligatorie aceasta schema? personal fac multe ore suplimentare cu mult peste limita admisa de lege. daca am cerut plata lor mi se spune ca orele suplimentare se efectueaza la cererea expresa.......>> stiu acest lucru. insa tot unitatea mi-a dat 8 zile libere ca urmare a efectuarii atributiilor a aprope 4 posturi. lucram in jur de 18 pe zi. starea fizica si frustarea de a nu putea face nimic erau alarmante. seful asta nu stie decat sa urle si intimideaza toata lumea cu amenintari mai mult sau mai putin directe.
-aceste zile libere au fost acordate cu toate ca nu au fost solicitate, efectuarea de ore suplimentare (s-a creat un precedent). in partea comentata a Codului muncii am gasit ca orele suplimentare se pot solicita tacit prin chiar cumulul de functii pe care-l fac.
-apoi m-a trimis fortat in delegatii timp de 6 luni fara acceptul meu, fara sa am fisa de post pentru locul unde am avut detasarea, fara act aditional, fara diurna sau alte cheltuieli de deplasare. eu pot sa apelez la ITM apoi sa-l dau in instanta pentru hartuire si daune morale?
-nu am depus documentele de decontare a chetluielilor de deplasare tocmai pentru ca m-a amenintat ca e mai bine pt mine sa nu cer asta. decontarea trebuia sa fie platita din februarie 2013.
-in noiembrie 2013 am avut o comisie de control. au scris ceva pe acolo fiind foarte porniti sa caute nereguli. pe data de 5 februarie primesc acel convocator pt cercetare disciplinara iar la obiectul cercetarii este (pentru urmatoarele nereguli savarsite in perioada sept 2013 - februarie 2014) si atat. verbal mi s-a spus ca se face referire la neregulile gasite la control in noe 2013. dar atunci ce e cu perioada ---febr 2014.
-e clar ca vrea sa ma lichideze. nu e mai bine sa-i las sa efectueze abuzul apoi sa-i dau in instanta? sau sa-i atentionez din prima?

se pot folosi de faptul ca eu am luat la cunostinta prin semnarea notei de constatare din luna noe 2013?
-stiu insa ca in convocator trebuie inscrise expres neregulile la care trebuie sa ti pregatesti raspunsurile

Ultima modificare: Duminică, 9 Februarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
4. Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Termenul de 6 luni este un termen de decădere


Daca fapta a fost constatata in noiembrie 2013, decizia de sanctionare trebuia data in termen de 30 de zile calendaristice. Acest termen a trecut deja ...

Codul Muncii:
ART. 251
(1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nicio măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii....

In convocator nu e obligatoriu sa fie inscrise neregulile pentru care se face cercetarea, ci doar obiectul intrevederii - cercetare disciplinara, fara a da amanunte despre aceasta. Toate amanuntele se inscriu in procesul verbal de cercetare.
Codul muncii prevede doar pentru decizia de sanctionare emisa anumite obligatii:

ART. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
(3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.
ana-cer a scris:

......

Daca fapta a fost constatata in noiembrie 2013, decizia de sanctionare trebuia data in termen de 30 de zile calendaristice. Acest termen a trecut deja ...
.....


Numai este asa, cititi decizia ICCJ.

"In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii"

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...


Practica judiciara a statuat ca , convocarea la cercetarea disciplinară a salariatului trebuie să indice în mod concret obiectul cercetării disciplinare prealabile.
Multumesc, freeelis, nu stiam de decizia ICCJ "care este" ...

Alte discuții în legătură

Baut la serviciu mirusaby mirusaby Un angajat a venit a doua oara baut la serviciu. Nu vrea sa sufle in etilotest sau in fiola ....colegii l-au vazut , iar in reg .Intern si in CCM scrie ca se ... (vezi toată discuția)
Sanctionare angajat lungeanuadina lungeanuadina Care sunt pasii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Vreau sa fac o reducere a salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. (vezi toată discuția)
Concediere noul cod al muncii odoras odoras Intr-o societate de transport am un angajat de 3 ani cu forme legale pe care doresc sa-l concediez din cauza unor nereguli sesizate in activitatea lui. ... (vezi toată discuția)