avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Important de stiut la cumpararea/vanzarea unui telefon ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Important de stiut la cumpararea/vanzarea unui telefon second-hand

As dori ca un jurist din acest forum sa-si exprime parerea in privinta riscurilor la care este expus un cumparator si un vanzator de telefoane second-hand fara acte de provenienta; ma refer la riscurile de natura juridica.
Ex: imi vinde cineva un telefon fara acte, eu il cumpar, apoi vine cu politia la mine la usa avand actele unde scrie IMEIul. Confrunta imeiul de pe acte cu cel din telefon, deci telefonul este al lui. Ce se intampla mai departe?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 10:30, 11 Februarie 2014
Dati declaratie in ce conditii ati cumparat si daca stiti de la cine, vi-l ia si ramaneti cu banii dati, asta se intampla.
Daca veti cumpara produse fara acte de provenienta, va asumati riscul. Pot fi furate si ramaneti fara respectivul bun.
@gi-jane B-) Nu este chiar asa ...

Unu. Telefoanele mobile pot fi vandute sau cumparate in mod liber cat timp nu exista nicio lege care sa impuna inregistrarea operatiunilor de vanzare-cumparare.
Doi. Fiind bunuri mobile este incident art. 937 Cod civ. care paorta denumirea marginala "Dobândirea proprietăţii mobiliare prin posesia de bună-credinţă". Sa vedem impreuna ce zice legiuitorul:


(1) Persoana care, cu bună-credinţă, încheie cu un neproprietar un act translativ de proprietate cu titlu oneros având ca obiect un bun mobil devine proprietarul acelui bun din momentul luării sale în posesie efectivă.
(2) Cu toate acestea, bunul pierdut sau furat poate fi revendicat de la posesorul de bună-credinţă, dacă acţiunea este intentată, sub sancţiunea decăderii, în termen de 3 ani de la data la care proprietarul a pierdut stăpânirea materială a bunului.
(3) Dacă bunul pierdut sau furat a fost cumpărat dintr-un loc ori de la o persoană care vinde în mod obişnuit bunuri de acelaşi fel ori dacă a fost adjudecat la o licitaţie publică, iar acţiunea în revendicare a fost introdusă înăuntrul termenului de 3 ani, posesorul de bună-credinţă poate reţine bunul până la indemnizarea sa integrală pentru preţul plătit vânzătorului.

Doi. Asadar, @clacklaus politia nu va poate confisca legal telefonul (cu toate ca daca politistul va convinge "ca asa-i mai bine sa faceti ca sa n-aveti probleme", si-l predati, telefonul s-a dus si ramaneti si fara el si fara bani :weg: ), doar instanta de judecata poate hotara asta daca fostul proprietar va cheama in judecata si va despagubeste cu suma pe care ati platit-o pe telefon.
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Vreau sa va multumesc pentru promptitudine u.b.i.k. si gi-jane2.
In continuare as vrea sa va intreb: daca telefonul este furat din strainatate de X, acesta mi-l vinde iar pagubitul depune plangere la politia din tara sa. Daca politia este informata cumva ca acel telefon este in posesia mea, ce se va intampla?
Imprejurarea prin care telefonul a ajuns in posesia dvs a fi cercetata de politia romana si la fel, in final veti preda telefonul.
Si cu buna asta credinta.. pana la urma, telefonul e nou, il iei la jumatate de pret si nu are factura, cum sa zici ca nu stii ca e furat ? Iar de gasit daca vor, il gaseste imediat daca au interes.

Am predat si eu unul, am si dat declaratie ca " sunt de acord " sa predau telefonul.. nici n-am mai facut plangere aluia care mi-l vanduse. Fusesera furate 10 tel din magazin.. in 2 saptamani le-a gasit pe toate.

gi-jane2 a scris:

Si cu buna asta credinta.. pana la urma, telefonul e nou, il iei la jumatate de pret si nu are factura, cum sa zici ca nu stii ca e furat ? Iar de gasit daca vor, il gaseste imediat daca au interes.

Am predat si eu unul, am si dat declaratie ca " sunt de acord " sa predau telefonul.. nici n-am mai facut plangere aluia care mi-l vanduse. Fusesera furate 10 tel din magazin.. in 2 saptamani le-a gasit pe toate.


Din punct de vedere moral aveti dreptate.
Nu trebuie cumparat niciun lucru la jumatate din pretul practicat de vanzatorii obisnuiti pentru ca fie este furat, fie este contrafacut.
Dar la care din cele doua se gandea cumparatorul? :sorry:
...
Insa, legal vorbind, buna credinta se prezuma (art. 14 alin. 2 Cod civ.) pana cand se dovedeste ca persoana care a cumparat telefonul stia ca provine dintr-o fapta prevazuta de legea penala, caz in care vorbim despre tainuire (art. 221 Cod pen.).
Daca politistii v-au pacalit sa predati telefonul inapoi fara nicio compensatie, e treaba d-voastra, insa nu cred ca este un sfat bun pentru toata lumea. Adica nu vad de ce trebuie sa-mi fie frica si sa pierd niste bani - cat timp n-am facut nimic altceva decat sa cumpar un bun ceva mai ieftin decat se vinde de obicei - numai pentru ca politistul sa fie premiat ca a recuperat integral prejudiciul material.


Alte discuții în legătură

Am cumparat dintr-un magazin un telefon furat ErikaKinga ErikaKinga Pe 31.07.2012 am cumparat din Brasov ,de pe Republicii un Iphone 4 second-hand. Zilele trecute m-a contactat politia ca detin un telefon furat. S-a dovedit ... (vezi toată discuția)
Bun furat cumparat suraj23 suraj23 Salut. Acum 5 luni am cumparat un tel mobil de la un tip pr care nu il cunosteam, eram la serviciu, astazi am primit un telefon de la politie cum ca sunt ... (vezi toată discuția)
Telefon furat cumparat de pe olx, telefon de la politie andreib92 andreib92 Buna ziua, In urma cu 3 saptamani am cumparat din oras la mine un telefon, la cutie cu toate accesoriile. Fiind la cutie si seria acesteia corespunzand ... (vezi toată discuția)