gi-jane2 a scris:
Si cu buna asta credinta.. pana la urma, telefonul e nou, il iei la jumatate de pret si nu are factura, cum sa zici ca nu stii ca e furat ? Iar de gasit daca vor, il gaseste imediat daca au interes.
Am predat si eu unul, am si dat declaratie ca " sunt de acord " sa predau telefonul.. nici n-am mai facut plangere aluia care mi-l vanduse. Fusesera furate 10 tel din magazin.. in 2 saptamani le-a gasit pe toate.
Din punct de vedere moral aveti dreptate.
Nu trebuie cumparat niciun lucru la jumatate din pretul practicat de vanzatorii obisnuiti pentru ca
fie este furat,
fie este contrafacut.
Dar la care din cele doua se gandea cumparatorul? :sorry:
...
Insa, legal vorbind, buna credinta
se prezuma (art. 14 alin. 2 Cod civ.) pana cand se dovedeste ca persoana care a cumparat telefonul stia ca provine dintr-o fapta prevazuta de legea penala, caz in care vorbim despre tainuire (art. 221 Cod pen.).
Daca politistii v-au pacalit sa predati telefonul inapoi fara nicio compensatie, e treaba d-voastra, insa nu cred ca este un sfat bun pentru toata lumea. Adica nu vad de ce trebuie sa-mi fie frica si sa pierd niste bani -
cat timp n-am facut nimic altceva decat sa cumpar un bun ceva mai ieftin decat se vinde de obicei - numai pentru ca politistul sa fie premiat ca a recuperat integral prejudiciul material.