avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am cumparat dintr-un magazin un telefon furat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am cumparat dintr-un magazin un telefon furat

Pe 31.07.2012 am cumparat din Brasov ,de pe Republicii un Iphone 4 second-hand. Zilele trecute m-a contactat politia ca detin un telefon furat. S-a dovedit ca telefonul cumparat de mine este acest telefon care a fost reclamat ca si furat in MAngalia. Am luat legatura cu administratorul firmei care nu face nimic pentru a-mi recupera paguba. Din contra, cu dovada de la politie in mana , am fost etichetata "nebuna".
Va rog sa ma sfatuiti ce pot face pentru a-mi recupera banii pierduti, linistea? Ma simt neputincioasa, parte a unuei intamlari inimaginabile care nu pare sa aiba un sfarsit...

Va multumesc anticipat pentru raspuns
Cu stima
Erika

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:11, 27 Septembrie 2012
Presupun că există o plângere penală a celui căruia i s-a furat telefonul şi că acesta s-a constituit parte civilă.
În opinia mea, nu ar trebui să rămâneţi păgubită, fiindcă aţi putea invoca prevederile art. 937 , alin. 3, cod civil, unde se menţionează faptul că dobânditorul bunului furat, care a fost de bună credinţă, poate pretinde de la proprietarul bunului preţul pe care l-a plătit vânzătorului, iar proprietarul, ulterior, se va putea îndrepta împotriva hoţului cu o acţiune în despăgubire pentru preţul plătit dobânditorului de bună credinţă.
Cu alte cuvinte, dvs. aţi putea pretinde de la proprietarul telefonului preţul plătit vânzătorului, iar proprietarul telefonului s-ar putea îndrepta împotriva hoţului pentru a recupera suma pe care v-o plăteşte.
Acum, desigur că nu se ştie cum a intrat vânzătorul în posesia telefonului, dacă a cunoscut provenienţa telefonului , în ce fel ar trebui el să răspundă, dacă a fost şi el de bună credinţă, etc . Însă, în principiu, dacă există o acţiune civilă în procesul penal declanşat ca urmare a plângerii penale depusă de proprietarul telefonului, v-aţi putea constitui parte civilă şi dvs., ori , dacă nu, pe calea unei acţiuni separate, civile, împotriva vânzătorului , care se poate ulterior regresa împotriva hoţului, etc.
Vorbiţi şi cu poliţistul care v-a contactat, aflaţi dacă există un proces penal ( chiar şi o urmărire penală începută ) şi sfătuiţi-vă şi cu el.

Exista un dosar penal . Politistul m-a sfatuit sa iau legatura cu firma de unde am cumparat telefonul,ca sa ajung la o intelegere cu ei,pentru ca va trebui sa predau telefonul la politie, la un moment dat. De fapt mi-a cerut telefonul deja in ziua in care am fost chemata la politie , dar eu am refuzat sa il dau pentru ca eu consider ca am achizitionat telefonul legal.
Telefonul l-ati achizitionat legal, proprietarul acestuia trebuie sa va despagubeasca deci luati legatura cu acesta daca isi doreste telefonul inapoi.
Problema este ca politia ii va lua telefonul.

Probabil ca doar in cadrul unui proces cu firma care i-a vandut telefonul va putea sa isi recupereze banii.
Firma poate sa ii dea banii inapoi si fara proces insa ramane de vazut daca va proceda asa.

Este totusi curios faptul ca s-a descoperit asa de tarziu unde se afla telefonul mobil.
Cat a stat la vanzare in custodia firmei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scuter furat mihay.acasa mihay.acasa Buna ziua am cumparat un scuter de 49 cm neimatriculat cu contract de vanzare cumparare de mana si l-am vandut la altcineva tot asa care vrea sa-l inscrie in ... (vezi toată discuția)
Inselatorie internet - cum imi recuperez banii? Catalinpru Catalinpru Buna ziua, In urma cu aproape 2 luni, am cumparat un telefon de pe un site de licitatii online. In anuntul respectiv, detinatorul sustinea ca are factura ... (vezi toată discuția)
Bun furat cumparat suraj23 suraj23 Salut. Acum 5 luni am cumparat un tel mobil de la un tip pr care nu il cunosteam, eram la serviciu, astazi am primit un telefon de la politie cum ca sunt ... (vezi toată discuția)