Presupun că există o plângere penală a celui căruia i s-a furat telefonul şi că acesta s-a constituit parte civilă.
În opinia mea, nu ar trebui să rămâneţi păgubită, fiindcă aţi putea invoca prevederile art. 937 , alin. 3, cod civil, unde se menţionează faptul că dobânditorul bunului furat, care a fost de bună credinţă, poate pretinde de la proprietarul bunului preţul pe care l-a plătit vânzătorului, iar proprietarul, ulterior, se va putea îndrepta împotriva hoţului cu o acţiune în despăgubire pentru preţul plătit dobânditorului de bună credinţă.
Cu alte cuvinte, dvs. aţi putea pretinde de la proprietarul telefonului preţul plătit vânzătorului, iar proprietarul telefonului s-ar putea îndrepta împotriva hoţului pentru a recupera suma pe care v-o plăteşte.
Acum, desigur că nu se ştie cum a intrat vânzătorul în posesia telefonului, dacă a cunoscut provenienţa telefonului , în ce fel ar trebui el să răspundă, dacă a fost şi el de bună credinţă, etc . Însă, în principiu, dacă există o acţiune civilă în procesul penal declanşat ca urmare a plângerii penale depusă de proprietarul telefonului, v-aţi putea constitui parte civilă şi dvs., ori , dacă nu, pe calea unei acţiuni separate, civile, împotriva vânzătorului , care se poate ulterior regresa împotriva hoţului, etc.
Vorbiţi şi cu poliţistul care v-a contactat, aflaţi dacă există un proces penal ( chiar şi o urmărire penală începută ) şi sfătuiţi-vă şi cu el.
Exista un dosar penal . Politistul m-a sfatuit sa iau legatura cu firma de unde am cumparat telefonul,ca sa ajung la o intelegere cu ei,pentru ca va trebui sa predau telefonul la politie, la un moment dat. De fapt mi-a cerut telefonul deja in ziua in care am fost chemata la politie , dar eu am refuzat sa il dau pentru ca eu consider ca am achizitionat telefonul legal.