avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie impusa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie impusa

O buna prietena se confrunta cu urmatoarea problema: angajatorul la care lucreaza de aprox. 9 ani ii solicita demisia fara un motiv concret (relatiile contractuale pe parcursul celor 9 ani au fost rezonabile, cu bune si rele).
ce alternative are?
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:40, 7 Februarie 2014
sa ignore solicitarea angajatorului si sa isi caute un alt loc de munca.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi ?impusă? de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatul, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, angajatorul meu ma forteaza sa imi dau demisia, am ... popescuuu popescuuu Buna ziua, angajatorul meu ma forteaza sa imi dau demisia, am asta in scris, cand imi solicita. am sunat la ITM Alba, acolo este sediul social, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Mi se cere demisia!!!!!! jesse25 jesse25 Buna ziua, as dori sa ma invatati si pe mine ce sa fac in urmatoarea situatie.Lucrez la o firma din 06.06.2013 dar cu CM din 06.08.2013.In prezent sunt in ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ma confrunt cu o problema la locul de munca. am. un ... Diana Mih Diana Mih Bună ziua ma confrunt cu o problema la locul de munca. Am. Un șef de departament care și a adus un om(cunoștință) care zice el m ar înlocui. I am zis ca ... (vezi toată discuția)