avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul consum apa fara citire index lunara
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul consum apa fara citire index lunara

Buna ziua,

Am si eu o mare rugaminte. Suntem in urmatoarea situatie neplacuta: nu am dat indexul contoarelor de apa lunar de citeva luni. Consumul a fost probabil estimat pe baza consumului nostru obisnuit ( asa sustine administratorul). In luna decembrie am citit contoarele si am transmis indexul pentru regulzarizare. Surpriza a fost de ... infarct la afisarea listelor.Aveam un consum de 32mc de apa calda si 16 mc apa rece.

Aveam notat un index in luna august si unul in decembrie. Diferenta dintre cele doua rezulta un consum pe cele 5 luni de 46 mc apa calda si 25 mc la apa rece. La prima vedere nu s-a scazut consumul estimativ ( sau la pausal?!) aferent lunilor cind nu am transmis indexul.

Am contactat administratorul care motivind lipsa de timp nu doreste sa ne arate documentele, modul de calcul, repartizare consumului din factura si calculul estimativ. Trebuie sa-i transmitem noi (pe mail sau sms) indexul cel mai vechi care-l avem notat si va verifice, urmind sa ne anunte.


Am gresit din capul locului netrasmitind la timp luna de luna indexul la apa,dar lipsa de transparenta si atitudinea administratorului nu sunt in regula.

Intrebare: ce ne sfatuiti? Cum sa procedam?


multumim

Cel mai recent răspuns: georgi30 , utilizator 16:20, 9 Februarie 2014
Nu ne spuneti esentialul: cat a fost consumul estimat lunar pus pe liste? Cate persoane locuiti in apartament?

Sfat? Sa discutati cu administratorul si sa deslusiti cat v-a pus pe listele anterioare ca si consum estimat pentru a vedea daca se justifica aceasta diferenta trecuta acum.
Cit a pus pe lunile cind nu a citit nu stiu exact, pentru asta am rugat administratorul sa-mi arate listele precedente pentru a vedea exact cit a pus si cum a calculat. Dar nu vrea pur si simplu. Am discutat telefonic, rugind sa indice o zi cind ne putem vedea cu documentele pentru a ma lamuri. Motiveaza lipsa de timp si ca nu poate rascoli hirtiile pentru fiecare cind are chef. Vina imi apartine ca nu am dat indexul la timp. ( am incheiat citatul)

Suntem 3 persoane.

multumesc
Daca administratorul nu are timp sa va prezinte o situatie, desi il platiti ca sa va raspunda la intrebari, nu sa nu isi gaseasca o bucatica de timp sa se uite prin listele vechi, faceti o solicitare scrisa catre presedintele asociatiei, pentru a vi se prezenta o situatie a consumului pus pe liste pe lunile care va intereseaza.
Chiar daca dv. aveti o vina in toata aceasta poveste, aveti si dreptul sa stiti pe ce ati dat banii si pe ce vi se cer alti bani.
Nu mai are importanta cine e de vina sau nu, ci are foarte mare importanta lamurirea situatiei.

Si mai cereti in acea solicitare si regulamentul asociatiei de repartizare a facturilor de apa, regulament care trebuie sa fie baza legala a acestor repartizari.
Sa vedeti daca acea repartizare din trecut si cea curenta este conforma cu niste reguli sau a fost facuta aiurea-n tramvai.

Este inadmisibil sa vi se raspunda ca nu are timp sa va lamureasca si ca trebuie sa suportati o asemenea situatie fara sa vi se lamureasca acest lucru.
Poate sa va puna pe listele curente si 100 mc, dar sa vi se spuna de ce. Asa e corect.
Sigur ca i se poate intampla oricarui proprieatr sa uite o luna, doua sa nu dea indexul apometrelor, dar cinci luni e cam mult. In unele asociatii, bine administrate s-a stabilit prin regulament ce cantitate de apa se trece pe lista de plata atunci cand nu se stie indexul. Noi am stabilit 7 mc/persoana/luna. Apoi se poate stabili daca se regularizeaza si pe cate luni din urma se regularizeaza...
Uneori neraportarea indexului este legata si de acumularea de restante si penalizari. Vad din explicatiile de mai sus ca proprietarul nu stie cantitatea de apa care i s-a repartizat pe listele afisate in ultimile 5 luni. Daca ar fi citit listele ar fi vazut pana acum de cinci ori cantitatea de apa repartizata si ar fi avut prilejul tot de cinci ori sa conteste, sa ceara explicatii, sa regularizeze...
Adica o fi el administratorul platit de proprietari, dar este platit sa administreze in conditiile respectarii regulilor, iara daca proprietarul nu a trecut pe la asociatie 5 luni si, pe langa lipsa indexului, nu a platit sumele repartizate (cu scuze daca nu este asa), inseamna ca este restantier si chiar nu l-a platit pe administrator pentru aceasta perioada.
Va multumesc mult pentru raspunsuri.

Tin sa precizez ca nu avem restante. Nu stiu exact luna de luna cit s-a estimat, dar suma lunara nu a iesit din tipare, nefiind nici mai mica...Repet, asta am rugat sa ni se explice - am solicitat sa vedem listele din urma, ultimul index luat in calcul, detalii privind modul de repartizare al consumului de mc din factura.

Vom face o solicitare scrisa catre presedinte. Intrebare: ce facem daca nu raspunde? Vom fi trecuti la restanta si ...se va adinci conflictul.

multumesc

Alte discuții în legătură

Consum pausal adela c adela c buna. problema mea este urmatoarea: In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), ... (vezi toată discuția)
Plata in sistem pausal pentru consumul de apa dirina2 dirina2 Buna seara! Va rog sa-mi spuneti care este actul normativ care legifereaza modalitatea si cantitatea de apa rece platita in sistemul pausal? Reprezentantii ... (vezi toată discuția)
Tarif apa rece elenaulmeanu elenaulmeanu Buna ziua.La noi in bloc tariful apei reci(afisat la avizier)este luna aceasta de9,5 ron/mc.Spun luna aceasta pentru ca luna trecuta a fost afisat un pret de ... (vezi toată discuția)