avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata in sistem pausal pentru consumul de apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata in sistem pausal pentru consumul de apa

Buna seara!
Va rog sa-mi spuneti care este actul normativ care legifereaza modalitatea si cantitatea de apa rece platita in sistemul pausal? Reprezentantii asociatiei de proprietari au spus ca, pentru cei care nu au centrala termica la apartamentele din bloc si nu comunica lunar consumul de apa rece, li se trece din oficiu 3 mc/persoana iar pt cei cu centrala termica se trec 5 mc/persoana. Este corect cum se procedeaza?
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:01, 28 Septembrie 2013
Da. In masura in care asa s-a hotarat in adunarea generala a proprietarilor.
(Doar 3 si 5 mc ?? Curios ! Extrem de putin ! observatie personala nu are legatura cu raspunsul)
Da si mie imi pare putin.
Dar daca asa a hotarat adunarea generala...
Norma de apa e aceeasi.pe intreg teritoriu national,este prevazut in Normele de repartizare a consumului de apa emise de ANRSC
Valoarea este la apa calda este 3.3 mc / persoana / luna, iar la apa rece de 5,1 mc /persoana / luna.

ORDINUL Nr. 29/N al Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului din 23 decembrie 1993 pentru aprobarea Normativului-cadru privind contorizarea apei si a energiei termice
publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr 25/1994.
ANEXA 1 la normativul-cadru se publica LISTA de baremuri orientative pentru determinarea in sistem pausal a consumurilor de apa pe categorii de consumatori:
1. Pentru imobilele care se alimenteaza cu apa din cismele publice amplasate la o distanta de pina la 500 m - 1,2 mc/persoana/luna.

2. Pentru imobilele bransate si racordate la reteaua de apa si canalizare, cu cismele amplasate in curti - 2,4 mc/persoana/luna.

3. Pentru imobilele cu instalatii interioare de apa si canalizare, cu preparare locala a apei calde menajere - 6,3 mc/persoana/luna.

4. Pentru imobilele cu instalatii centrale de incalzire a apei (puncte si centrale termice) in care este inclus si consumul de apa calda - 8,4 mc/persoana/luna.
[ link extern ] ...




Ultima modificare: Duminică, 22 Septembrie 2013
ynocentta, utilizator
Pentru apa calda norma din Ordinul ANRSC nr.343/2010 este de 3.3 mc / persoana / luna.
Pentru apa rece nu exista un normativ referitor la blocurile contorizate. Orientativ era de 5.2 mc / persoana / luna.

Asadar pentru posesorii de CT se aduna cele doua cantitati si ar rezulta 8.5 mc / persoana / luna.

Deci AG a fost foarte generoasa si poate mai aproape de realitate, tinand cont ca unii consuma 1 mc / persoana / luna, iar altii chiar 10 mc / persoana / luna.
ynocentta a scris:
Norma de apa e aceeasi.pe intreg teritoriu national,este prevazut in Normele de repartizare a consumului de apa emise de ANRSC

Nu exista nici o norma pe intreg teritoriul national, multinational, regional...
In acele norme antice si de demult este doar o lista orientativa si nu obligatorie. Consumul se stabilea diferentiat pe plan local si nu national.
Iar aceste norme, asa cum se spune chiar in cuprinsul lor, pot fi de folos pana la realizarea contorizarii, acea contorizare care a dus la montarea de apometre la intrarea in bloc sau in scara. Inainte de 1993, multe blocuri erau alimentate cu apa fara ca sa existe vreun sistem de masurarea a cantitatii de apa intrata in acel bloc...

Acum, asociatiile de proprietari pot adopata un REGULAMENT pentru gestionarea consumului de apă rece, conform art. 40(1) din H.G. 1588/19.12.2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Comitetul executiv stabileşte modul de citire, calcul şi repartizare a contravalorii consumurilor de apă rece si prevad toate acestea intr-un regulament.
Gasiti un asemenea regulament in partea dreapta a acestei pagini la "Documente utile", pe care-l puteti adapta la situatia concreta a asociatiei dumneavoastra.
Noi am stabilit 7 metri cubi de apa rece pe luna de persoana pentru cei la care nu se cunoaste consumul real determinat pe baza diferentei de index al apometrului individual de la o luna la alta.

Alte discuții în legătură

Legislatie cu privire la calculul intretinerii cristina l munteanu cristina l munteanu buna seara tuturor vreau sa mi se spuna care este cadrul legal cu privire la problemele enumerate mai jos: 1. in cazul apartamentelor care nu au ... (vezi toată discuția)
Consum apa pausal in bucuresti Anca07 Anca07 Vara trecuta am facut verificarea metrologica a contoarelor de apa in bloc, dar 5 apartamente au refuzat aceasta verificare si nici nu au montat contoare noi. ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de apa anduzexe anduzexe Buna seara, De mai bine de un an in bocul in care locuiesc s-au montat contoare noi de apa cu citire radio. Lunar primesc de la ISTA o Nota de consum ... (vezi toată discuția)