avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea consumurilor de apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea consumurilor de apa

Buna seara,
De mai bine de un an in bocul in care locuiesc s-au montat contoare noi de apa cu citire radio. Lunar primesc de la ISTA o Nota de consum individual ce contine printre altele informatii referitoare la consumul de apa - index vechi, nou, diferenta si o coloana intitulata Total Regularizare. Valoarea acestei coloane variaza intre 0,5 si 1,7mc apa rece si 0,2 - 1,3 apa calda in functie de luna. Am fost la asociatie sa intreb despre ce este vorba. Nu am primit un raspuns clar, au incercat sa ma convinga ca sunt pierderi, ca e vorba de apa consumata de femeia de serviciu, etc. Le-am spus ca daca aceste valori medii le inmultim cu numarul de apartamente obtinem lunar niste cisterne de apa pe care nu le poate consuma femeia de serviciu si nici pierderi nu pot reprezenta. Nu au mai stiut ce sa-mi spuna. Cu ocazia asta am aflat ca sunt si persoane necontorizate (au refuzat sa-si monteze apometre) care sunt trecute la pausal. Am banuit ca acestora li se pune o cantitate fixa de apa iar diferenta o platim cu totii asa ca am dat un mail la ISTA cerand explicatii. Iata ce raspuns am primit:

"Buna ziua,
Referitor la solicitarea dumneavoastra va comunicam urmatoarele :

- Conform relatiei contractuale dintre ista Romania si Asociatia de proprietari, firma ista repartizeaza consumul facturat de furnizori ( APA NOVA si RADET-Gcal pentru apa calda), in baza citirii apometrelor montate.

- Metodologia de repartizare a consumurilor de apa rece si apa calda menajera este conform Ordinului ANRSC 343/2010,normei de calcul STAS 1478-77 si conform Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.230/2007 privind infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.
- Calculul apei se efectueaza conform citiri contoarelor pentru apartamentele contorizate, si conform STAS 1478-77 pentru apartamentele necontorizate apa rece(5.1 mc/pers.) si conform Ordin ANRSC 343/2010 pentru apartamentele necontorizate apa calda(3.1 mc/pers).
- Diferenta de consum rezultata intre suma citirii contoarelor si cantitatea de apa facturata, se repartizeaza fiecarui apartament/consumator proportional cu consumul acestuia, conform Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.230/2007 privind infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.
- Consumul platit de apa este cel calculat conform metodologiei amintite anterior, si nu cel rezultat strict din diferenta de indecsi cititi pe contoarele de apa.

Cu stima ......"


Ce inteleg eu de aici, va rog sa ma corectati daca gresesc, este ca cei necontorizati platesc o cantitate fixa de apa, plus un procent din diferenta intre contorul de scara si suma citirilor apometrelor celor contorizati repartizat proportional cu consumul apartamentului care oricum este fix. Practic ei pot lasa apa curgand iar o mare parte din aceasta apa o platim tot noi cei contorizati. Practic platesc apa vecinilor necontorizati sau ma insel?

Intrebarile mele sunt: este legala aceasta impartire stabilita de asociatie? o pot contesta in vreun fel si care sunt sansele de reusita? ce ma sfatuiti sa fac in aceasta situatie?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 21:20, 29 Septembrie 2016
Legiuitorul nu a prevazut o modalitate concreta de repartizat supliment consum utilitati
Actualmente se utilizeaza trei variante de repartizat consum suplimentar apa,fiecare varianta avand avantaje si dezavantaje
Hotararile aunarii generale pot fi contestate cu respectarea anuitor conditii
In speta dv eventuala actiune in instanta nu va garanteaza hotarare favorabila
Era mai eficient de instalat apometre individuale de aceiasi clasa de precizie cu apometrul de bransament

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata in sistem pausal pentru consumul de apa dirina2 dirina2 Buna seara! Va rog sa-mi spuneti care este actul normativ care legifereaza modalitatea si cantitatea de apa rece platita in sistemul pausal? Reprezentantii ... (vezi toată discuția)
Legislatie cu privire la calculul intretinerii cristina l munteanu cristina l munteanu buna seara tuturor vreau sa mi se spuna care este cadrul legal cu privire la problemele enumerate mai jos: 1. in cazul apartamentelor care nu au ... (vezi toată discuția)
Apa rece ,,furata"=pierderi apa mixi64 mixi64 apa rece ,,furata"= pierderi apa, pe care tot cei care consuma o platesc in final.de 5ani platim pierderi de cate 40-80 mc pe luna.am vecini care dau citirea ... (vezi toată discuția)