vreau sa mi se spuna care este cadrul legal cu privire la problemele enumerate mai jos:
1. in cazul apartamentelor care nu au contorizare individuala a apei cum se calculeaza numarul de metri cubi de apa datorati sau mai bine zis exista un numar de mc de apa care revin de plata stabilit prin lege? Sunt in situatia de a fi singura perosana care nu are apometre si pana la data curenta sincer nu m-a interesat ce plateam la intretinere. Insa pt luna ianuarie am observat o crestere prea mare a sumei de plata si atunci am acordat mai multa atentie calculelor din tabelul de intretinere, observand cum la ap meu sunt de plata 32 mc de apa (16 mc apa rece si 16 mc apa calda). Am intrebat administratora de ce asa de multi mc si raspunsul ei a fost ca asa este in lege si anume conform legii persoanele care nu au apometre trebuie sa plateasca 8 mc apa cald per persoana si luna si 8 mc de apara rece per persoana si luna. Binenteles nu a stiut sa imi zica numarul legii.
2. in cazul in care o persoana nu este locuieste un numar de zile ( peste 15 zile) in decursul unei luni nu ar trebuie sa fie scutita partial/integral de plata intretinerii?Exista stipulat undeva in lege acest numar de zile?
Normă metodologică de facturare şi repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branşamentului condominiului (Anexa la Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Autoritatea Naţională de Reglementări pentru Servicii Publice de Gospodărie Comunală (ANRSC))
Art.7
(2) În cazul în care în momentul verificării se constată violarea sigiliilor chiar şi numai la unul dintre repartitoarele de costuri pentru apă, respectivul apartament este considerat ca fiind fără repartitoare pe toată perioada dintre verificarea anterioară şi cea actuală recalculându-se consumul pe această perioadă, luând în calcul un consum lunar de 3,3 unităţi de consum/persoană/lună pentru apa caldă şi 5,1 unităţi de consum/persoană/lună pentru apa rece.
Pentru scutirea de la plata a unor cheltuieli se face pentru absenta din apartament cel putin 15 zile, dar in conditiile in care ati anuntat in scris administratorul, presedintele. In alte conditii platiti cota intreaga.
Multumesc Elga50 pentru informatii insa nu stiu daca ma ajuta avand in vedere ca tu faci referire la o proiect de norma metodologica care nu a fost adopta si promulgata ca si lege.
Am descoperit insa ordinul MLPAT 29/1993 care in anexa are stipulat un consum de 8,4 mc(apa calda+apa rece)/persoana/luna. Ceea ce nu am reusit sa gasesc este insa faptul daca acest ordin poate fi luat in considerare la data curenta? Exista vreo completare la acest ordin?
Pai daca va uitati la cifre ce v-am scris eu, adunate, suma este identica cu ce este stipulat in Ordinul MLPAT, numai ca, mai nou, tot ce tine de serviciile de gospodarie comunala sunt dirijate de ANRSC si deci urmarim aceasta metodologie.
Nu stiu sa va spun mai mult intrucat legislatia este extrem de stufoasa, numai cine e in meserie o poate cunoaste cat de cat, noi aici va punem la dispozitie din cunostintele noastre si de pe unde putem sa culegem ce este mai nou si gratuit, deoarece, poate stiti, dar accesul la legislatia actualizata se face pe bani (din pacate!) sau direct la sursa.
In alta ordine de idei, parerea mea este ca normele de aplicare pentru consum pausal vor deveni caduce datorita contorizarii. Prin aceste norme aplicate la blocurile necontorizate la nivel de bransament se ascundeau si pierderile din reteaua de distributie, pe cand in noile conditii in care facturarea se face la nivelul contorului de bransament - la bloc, aplicarea acestor norme in interiorul condominiului nu face decat sa preia si sa puna in sarcina celor care nu sunt contorizati la nivel de apartament o parte din pierderile din reteaua blocului..... Si in aceste conditii nu aveti ce face decat sa-i aratati administratorei Dv. aceste norme si sa-i cereti sa vi le aplice pe acestea si nu altele (inteleg ca practic vi le-a dublat) sau sa va montati apometre.
Din experienta mea la blocurile contorizate, extrem de rar se ajunge la un asemenea consum. Trebuie sa va spun ca sunt oameni care nu se uita la bani si nu fac economie la apa...si tot nu ajung la un asemenea consum.....
Pe de alta parte de multe ori cei necontorizati au de-a face uneori cu administratori care practic le arunca in sarcina de plata toata pierderea de apa din bloc, fara a mai distribui si celor contorizati din aceasta. Dv se pare ca sunteti in aceasta situatie. Sfatul meu este sa va montati de urgenta apometre, fie ca stati acolo, fie ca nu. Ma gandesc ca mai bine va stau banii in buzunarul propriu, decat in buzunarele altora.......iar banii dati pe montarea apometrelor se vor acoperi repede din economia facuta la intretinere.
Instalarea apometrelor ar fi clar cea mai buna solutie care va duce la plata unei cantitati de apa data de indexul apometrului indiferent de numarul de persoane din apartament.
Asocioatiile pot sa-si stabileasca singure un sistem, un regulament de repartizare a apei, a costurilor cu apa, a repartizarii pierderilor sau diferentelor. Noi am stabilit pentru cei care nu aduc indexul lunar la asociatie sau pentru cei necontorizati (asta e o exceptie), sa se repartizeze maxim 7 m.c apa rece de persoana pe luna. In momentul cand se poate citi apometrul se face regularizarea, dar la cel necontorizat nu se mai poate face aceata regularizare.
Referitor la repartizarea fara text de lege a valorii de 7 mc apa rece/persoana/luna,
contravaloarea insumarii tuturor necontorizatilor,nu depaseste mc de pe factura?
Consum apa pausal
Anca07
S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)