avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ai P.F.A ? N-ai indemnizate de crestere copil?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ai P.F.A ? N-ai indemnizate de crestere copil?

Sotia mea este angajata la o companie cu contract de munca. Compania, a platit la stat, tot ce trebuia pentru sotia mea.
Acum trebuie sa nasca si sa intre in concediu postnatal, platit de stat.
Statul NU ii plateste indemnizatia de cresterea copilului pentru ca sotia mea are un P.F.A pe numele ei, pe care l-a infiintat pentru atragerea de fonduri europene masura 141 in valoare de 1500 euro pe an, timp de 5 ani.
Atentie! banii primiti de la U.E trebuie cheltuiti si justificati cu facturi. profitul anual al firmei este de maxim 1200 lei pe an, in situatia in care nu am cheltuielile de investitie mai mari decat suma de la U.E si profit.
Practic nu are cu ce sa traiasca nici ea nici copilul. Salariul meu este prea mic pentru 4 persoane, rate, intretinere si altele.
Va rog ajutati-ma cu un sfat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Februarie 2014
deepfry, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:10, 25 Februarie 2014
Sotia dvs va trebui sa-si suspende activitatea PFA-ului, intrucat veniturle realizate pe perioada cat este in CCC duc la suspendarea platii indemnizației pentru CCC.

art,16 din OUG nr.111/2010
(2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
.....
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
....
Socant, dar adevarat! Practic, statul te incurajeaza sa stai si sa toci fara sa produci, pentru ca mai apoi sa-ti ia prin impozitare, scazand astfel cheltuielile cu noi. Adica vrea doar sa-mi dea, nu vrea sa-mi si ia in acelasi timp pentru a mai scuti din cheltuielile cu mine.
Ne mai gandim de ce nu merge treaba?
P.S.: abia azi am avut timp sa citesc legea cu adevarat. va multumesc pentru raspunsul prompt si exact!
1. Puteti sa beneficiati, unul dintre parinti, direct de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copiluil 2 ani.

2. Adica primiti si salariu pentru munca depusa (sau venituri din PFA) iar statul va mai da 500 lei lunar (adica veti avea venituri mai mari)

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulentul de insertie beteaguconstantin1 beteaguconstantin1 Se poate acorda indemnizatia de insertie fara a mai intra efectiv in concediu de crestere a copilului? Mentionez ca sotia nu lucreaza si ,fiind singurul ... (vezi toată discuția)
Concediu ionny-ionela ionny-ionela pe 2 mai am nascut vreau sa stiu daca nu am lucrat de ce benificiez de la stat(alocatie, indemnizatie sau vrun ajutor) precizez k sotu lucreaza dar nu ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil ramonailea ramonailea Daca eu, ca viitoare mamica, nu lucrez, dar lucreaza sotul meu, pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)