avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Poate continua tatal concediul de crestere copil pana ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Poate continua tatal concediul de crestere copil pana la 2 ani?

Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati si pe mine in lamurirea unei dileme...Pe scurt datele sunt urmatoarele: in momentul de fata sunt in concediu de crestere copil pana la 2 ani, am optat pentru a doua varianta; copilul a implinit varsta de 1 an in luna decembrie; pe data de 20 februarie imi voi relua activitatea, dupa care voi solicita stimulentul de insertie, insa in jurul datei de 20 martie ar putea ramane sotul meu in concediu de crestere pana cand implineste copilul 2 ani (pana atunci nu poate, are de rezolvat probleme de serviciu).
Intrebarea mea este daca se poate acest lucru, practic, poate continua tatal concediul de crestere copil in conditiile date, adica din luna martie (cand copilul are varsta de 1 si 3 luni) si pana la implinirea varstei de 2 ani (deci, existand aceasta ,,pauza" din 20 feb cand incep eu serviciul si pana in 20 martie)? Stiu ca are si tatal dreptul sa stea o luna in concediu, in ceea ce priveste stimulentul l-as suspenda in momentul in care ar ramane tatal... Daca se poate, m-ar interesa foarte tare articolul, legea care reglementeaza prolema noastra, fie in sens pozitiv sau negativ pentru noi...
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:51, 8 Februarie 2014
1. Se poate proceda asa cum spuneti dvs.

2. Dvs. reluati activitatea si solicitati stimulentul de insertie.

3. - Apoi tatal copilului solicita concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta pana implineste copilul 2 ani.
- Pe perioada cat tatal beneficiaza de indemnizatie pentru CCC se suspenda plata stimulentului de insertie.
- Daca tatal va dori sa reia activitatea inainte de a implini copilul 2 ani i se va suspenda plata indemnizatiei pentru CCC iar dvs. puteti solicita, in continuare, stimulentul de insertie.

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR.

(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;

c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.

(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

5. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art.12
...

(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisã a persoanei îndreptãţite, ori de câte ori aceasta solicitã, cu respectarea condiţiilor prevãzute de ordonanţa de urgenţã.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Supliment de insertie dupa concediu fara plata mihaela_m84 mihaela_m84 Buna seara, Copilul este nascut pe 24 martie 2012, iar eu am optat pentru un an de concediu crestere copil. Conform modificarilor din 2012, concediul meu ... (vezi toată discuția)
Concediul pentru ingrijirea copilului Alexamdru Alexamdru Daca astazi intru in concediu pentru ingrijirea copilului pana la 1 an , la cate zile ma pot angaza ca sa pot beneficia de stimulentul de insertie? (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Care sunt conditiile de acordare a stimulentului de insertie ? (vezi toată discuția)