As dori sa stiu care sunt persoanele juridice autorizate cu recuperarea datoriilor de la clienti, conform legisklatiei in vigoare? In ce conditii sunt cetatenii sau organizatiile cu datorii obligati sa raspunda amenintarilor sau somatiilor lansate de catre firmele de recuperare? Multumesc
Conform legislatiei civile, creantele pot fi cesionate, asadar si cele ale bancilor catre firme de recuperare in baza unui contract de cesiune; asadar, activitatea firmelor de recuperare este una legala, metodele lor cam lasa de dorit!!!.......
Dvs. primiti (sau ar trebui sa primiti!) notificarea de la firma de recuperare ulterior cesionarii creantei de la banca si aveti dreptul legal de a solicita in scris firmei de recuperare sa va transmita copie de pe contractul de cesiune al fimei cu banca, pentru a vedea ce anume s-a cesionat si ce anume urmeaza dvs. sa acelei firme; legal, ei sunt obligati sa va dea copia respectiva (desi in practica nu se prea intampla acest lucru!).
In momentul cand formulati cerere scrisa catre firma de recuperare specificati ca intelegeti sa uzati de dreptul dvs. de a suspenda orice plata catre firma de recuperare pana la momentul cand veti primi de la firma respectiva copie de pe contractul de cesiune (preferabil printr-o adresa scrisa sau daca nu se intampla acest lucru, sub semnatura dvs., specificand data primirii copiei respective, cu obtinerea unei copii xerox ref. la data primirii!).
O intrebare legata de firmele de recuperari si banci...Am avut un credit la o banca, si ultima rata depusa a fost in 23.03,2010, iar ei au cesionat creanta in 23.02.2012. Legal care e data la care a fost creditul scadent anticipat? Ca nu cred ca au acceptat ca eu sa nu platesc rate timp de 2 ani fara sa il declare scadent