avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furtul în noul cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furtul în noul cod penal

Am si eu o antrebare ce benefici au persoanele condamnate pentru furt
Cel mai recent răspuns: MicuGeorgiana , utilizator 13:04, 9 Februarie 2014
Conţinutul constitutiv al infracţiunii de furt simplu nu a suferit modificări prin Noul Cod penal, însă au fost reduse semnificativ limitele de pedeapsă prevăzute pentru sancţionarea infracţiunii.
De asemenea, s-a prevăzut posibilitatea sancţionării alternative cu pedeapsa amenzii.
În raport de această modificare, legea penală mai favorabilă va fi evident legea nouă.
Spre deosebire de forma anterioară, Noul Cod penal stabileşte cert condiţia pedepsibilităţii la plângere prealabilă atât pentru furtul simplu cât şi pentru furtul calificat şi furtul în scop de folosinţă săvârşite în situaţiile arătate în cuprinsul art.231.
Cu caracter de noutate s-a reglementat posibilitatea înlăturării răspunderii penale prin împăcarea părţilor în cazul infracţiunilor de furt simplu, furt calificat în variantele prevăzute în alineatele 1 şi 2 literele b şi c şi furt în scop de folosinţă.


CAPITOLUL I
Furtul

ART. 228
Furtul
(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta constituie furt şi dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau detenţia legitimă a altei persoane.
(3) Se consideră bunuri mobile şi înscrisurile, energia electrică, precum şi orice alt fel de energie care are valoare economică.
ART. 229
Furtul calificat
(1) Furtul săvârşit în următoarele împrejurări:
a) într-un mijloc de transport în comun;
b) în timpul nopţii;
c) de o persoană mascată, deghizată sau travestită;
d) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;
e) prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere,
se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Dacă furtul a fost săvârşit în următoarele împrejurări:
a) asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural;
b) prin violare de domiciliu sau sediu profesional;
c) de o persoană având asupra sa o armă,
pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
(3) Furtul privind următoarele categorii de bunuri:
a) ţiţei, gazolină, condensat, etan lichid, benzină, motorină, alte produse petroliere sau gaze naturale din conducte, depozite, cisterne ori vagoane-cisternă;
b) componente ale sistemelor de irigaţii;
c) componente ale reţelelor electrice;
d) un dispozitiv ori un sistem de semnalizare, alarmare ori alertare în caz de incendiu sau alte situaţii de urgenţă publică;
e) un mijloc de transport sau orice alt mijloc de intervenţie la incendiu, la accidente de cale ferată, rutiere, navale sau aeriene ori în caz de dezastru;
f) instalaţii de siguranţă şi dirijare a traficului feroviar, rutier, naval, aerian şi componente ale acestora, precum şi componente ale mijloacelor de transport aferente;
g) bunuri prin însuşirea cărora se pune în pericol siguranţa traficului şi a persoanelor pe drumurile publice;
h) cabluri, linii, echipamente şi instalaţii de telecomunicaţii, radiocomunicaţii, precum şi componente de comunicaţii,
se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani.
ART. 230
Furtul în scop de folosinţă
(1) Furtul care are ca obiect un vehicul, săvârşit în scopul de a-l folosi pe nedrept, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în art. 228 sau art. 229, după caz, ale cărei limite speciale se reduc cu o treime.
(2) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) se sancţionează folosirea fără drept a unui terminal de comunicaţii al altuia sau folosirea unui terminal de comunicaţii racordat fără drept la o reţea, dacă s-a produs o pagubă.
#M3
ART. 231
Plângerea prealabilă şi împăcarea
(1) Faptele prevăzute în prezentul capitol, săvârşite între membrii de familie de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se pedepsesc numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(2) În cazul faptelor prevăzute la art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală.
#B
ART. 232
Sancţionarea tentativei
Tentativa la infracţiunile prevăzute în prezentul capitol se pedepseşte.

Au fost reduse limitele de peapsă.Vedeți art. 228-232 din Noul Cod penal.
Dacă ați primit o pedeapsă care depășește maximul pedepsei din noua lege, puteți beneficia de legea penală mai favorabilă.
multumesc frumos
sotul meu e condamnat pentru furt si ia dat amnare 6 luni iar acum nu stiu daca are vro sansa sa iasa
imi puteti spune ce trebuie sa faca ca-sa poata scapa mai repede?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt, retragere plangere AIAIOANA AIAIOANA Dupa noul cod penal,la incadrarea de furt ,daca se retrage plangerea,mai continua actiunea penala?Mentionez ca dosarul a fost inregistrat la judecatorie pe 31 ... (vezi toată discuția)
Intrare prin efractie in curte Rotaru_Anna74 Rotaru_Anna74 O persoana a intrat prin efractie in curtea mea si a luat un tractor fara stirea mea. Mentionez ca tractorul era a lui, adus la mine pentru a fi reparat. (vezi toată discuția)
Sustragere de motorina Miculescu Sorin Miculescu Sorin Ce ti se poate intimpla deca esti prins ca sustragi o cantitate de motorina de la o firma privata (vezi toată discuția)