avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical crestere copil pana la 7ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical crestere copil pana la 7ani

Buna ziua,

va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie
am 2 copii, un baietel de 3 ani si o fetita de 2 ani; in martie ar trebui sa-mi reiau activitatea; am inteles ca exista posibilitatea de a-mi lua eu concediu medical in cazul in care se imbolnaveste copilul pana la 7 ani
avand in vedere faptul ca cei mici ai mei au fost destul de bolnavi pana acum, as dori sa stiu in ce conditii pot beneficia de acest concediu dupa reluarea activitatii
- se aplica pentru amandoi copiii?
- exista un nr limita de zile de concediu medical intr-o luna sau intr-un an?
- concediul se da de la medicul de familie al meu in urma constatarii medicului pediatru?sau cum se procedeaza?
- mai sunt alte chestiuni importante care trebuie stiute?

multumesc
gabriela
Cel mai recent răspuns: Daniela Cristache , 18:30, 28 August 2014
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 26. - (1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, pânã la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizaţia prevãzutã la alin. (1) se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

Art. 27. - (1) Beneficiazã de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre pãrinţi, dacã solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevãzute la art. 7.
(2) Beneficiazã de aceleaşi drepturi, dacã îndeplineşte condiţiile cerute de prezenta ordonanţã de urgenţã pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, cãruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.

Art. 28. - Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente pânã la împlinirea vârstei de 18 ani se acordã pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, dupã caz.

Art. 29. - Durata de acordare a indemnizaţiei prevãzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilitã de medicul curant, iar dupã depãşirea termenului de 90 de zile, de cãtre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.

Art. 30. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.


2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 49. - Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, pânã la împlinirea vârstei de 18 ani.

Art. 50. - (1) Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani şi îngrijirea copilului cu handicap în vârstã de pânã la 18 ani pentru afecţiuni intercurente se elibereazã de medicul curant, în condiţiile şi pânã la duratele maxime prevãzute de lege.
(2) Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu duratã de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, pentru aceeaşi afecţiune.
(3) Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu duratã de cel mult 30 de zile calendaristice.

Art. 51. - În situaţia în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor intervenţii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unitãţile care acordã asistenţã medicalã în specialitatea respectivã, pentru durate stabilite de acesta, în funcţie de gravitatea afecţiunii. Dacã durata concediului medical depãşeşte 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.

Art. 52. - (1) Beneficiazã de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre pãrinţi, dacã solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevãzute la art. 7 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.
(2) Beneficiazã de aceleaşi drepturi, dacã îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, cãruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.

Art. 54. - Durata de acordare a indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilitã de medicul curant.

Art. 55. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav se determinã conform art. 30 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.

Art. 56. - Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

buna ziua,
multumesc pentru raspunsul detaliat; as dori sa va mai intreb o chestiune
eu am beneficiat in ultimul an de concediu pentru crestere copil fara plata (primul an a fost cu plata si l-am solicitat pe al 2-lea fara plata); in acest timp statul a platit contributiile la asig sociale pentru mine. Inaintea celor 2 ani, am avut concediu de 2ani platiti pentru primul copil.

avand in vedere faptul ca in art 7 din legea mentionata de dv se precizeaza ca trebuie sa fi cotizat la stat minim 6luni inainte de solicitarea concediului, asta inseamna ca daca imi reiau activitatea in martie voi putea solicita acest concediu medical pentru copil numai dupa 6luni de reangajare?
multumesc
gabriela
1. Pe perioada cat ati fost in concediu fara plata pentru cresterea copilului statul v-a platit contributia pentru sanatate.

2. Deci aveti platita contributia la sanatate.

3. Contabilul firmei sa discute cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru a-i spune cum sa calculeze indemnizatia pentru concediu medical.
in regula, multumesc frumos pentru raspuns
Bine de stiut.mie medicul de familie mi a spus ca mi poate da numai 10 zile iar medicul de specialitate din spital tot 10 zile.
inteleg ca cele 14 zile date de medicul de familie pot fi toate intr o singura perioada,dar despre cele 30 zile care le poate acorda medicul specialist din spital,pot fi toate deodata ?
apreciez daca ati raspunde la aceasta intrebare.multumesc.

Alte discuții în legătură

Concediu medical Gabytza13 Gabytza13 Buna ziua,am si eu doua fetițe care sunt bolnave (scarlatina) si am fost la medicul de familie pentru a-mi acorda concediu medical pentru ingrijire copil ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav de otita vasilicasavoiu vasilicasavoiu Salut! Baietelul meu are 3 ani si 4 luni si s-a imbolnavit de la camin de otita .Medicul de familie mi-a zis ca nu-mi poate da concediu medical pentru ca nu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav danamatea danamatea buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca informatiile mele referitor la concediul medical pt copil sunt corecte: 1-se acorda pana la implinirea de catre copil a ... (vezi toată discuția)