avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme prelungire suspendare cim pentru cic copil cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme prelungire suspendare cim pentru cic copil cu handicap

Buna ziua

Ma confrunt cu o problema. Am depus la angajator cererea de prelungire a suspendarii CIM pentru CIC de la 2 la 3 ani, conform certificatului de handicap, insa angajatorul refuza prelungirea, pe motiv ca doreste sa inchida firma. Nu mi-a comunicat care va fi procedura de inchidere (daca e faliment etc), nici de la ce data va inchide, ci doar ca va fi in curand.
In aceste conditii, ce demers trebuie sa intreprind, avand in vedere ca la primarie, pentru dosarul de prelungire a indemnizatiei am nevoie si de decizia de prelungire a suspendarii?
Multumesc mult

Cel mai recent răspuns: giacris , utilizator 19:36, 11 Februarie 2014
Conform OUG nr.111/2010, art.25 (1) , angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.

Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 25 şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

In acest sens, depuneti o sesizare la Inspectia Muncii/ITM.
Multumesc, sper sa reusesc sa rezolv pe cale amiabila. Daca se inchide firma in timpul cat sunt in CIC, ce se intampla cu CIM-ul meu ? Se face concediere si in momentul in care ies din CIC va trebui sa imi depun actele pt somaj ?
Daca societatea va intra in reorganizare judiciara, faliment sau dizolvare , atunci c.i.m. va inceta in baza art.65 C.mun. chiar daca sunteti in CCC.

Art.60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

In acest caz, in termen de 10 zile dar nu mai mult de 12 luni de la data incetarii c.i.m. va trebui sa va inscrieti la AJOFM.
CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea acestui concediu.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede ca
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).
Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ok, multumesc pt lamuriri :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical din cic mariii34 mariii34 buna ziua . in data de 28 oct mi s-a terminat cic,ieri am dat proba de lucru si am primit certificatul medical de angajare si la radiografia pulmonara mi-a ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil jitaruelena jitaruelena Buna ziua. Am o cunostinta care e insarcinata in 12 saptamani, si de cand a instiintat la locul de munca de sarcina, patronul ar vrea sa o concedieze. Ea ... (vezi toată discuția)
Concediere femeie gravida ruxandram ruxandram Buna ziua, Exista conditii legale privid concedierea femeii gravide? (vezi toată discuția)