avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Reprezentantul lucratorilor cu atributii specifice in ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Reprezentantul lucratorilor cu atributii specifice in ssm , poate fi un director/manager?

Unul dintre angajatorii unei firme vrea sa ”aleaga” un reprezentant al lucratorilor cu atributii specifice in SSM, dintre directorii firmei pe care o conduce! In legislatie nu scrie clar ca acest lucru este sau nu posibil. Se pot face interpretari indirecte legate de reprezentantii angajatorului in CSSM si reprezentantii lucratorilor, sau din legea dialogului social, respectiv din definitiile angajatorului si angajatului! Dar si aici devine neclar prin definirea angajatorului! Scriptic, doar Administratorul/directorul general/executiv (dupa caz) semneaza Contractul Individual de Munca, ceilalti directori pot participa in procesul de recrutare/selectie, chiar la interviu si alegerea lor sa fie decisiva... dar nu ei semneaza CIM -ul!!!

Se poate un raspuns competent?!?! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: SC GEEA RUGBY CLUB SRL , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:35, 20 Februarie 2014
Normele metodologice de aplicare a legii ssm nr. 319/ 2006 aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare precizeaza:
-art.58 (1) Comitetul de securitate şi sănătate în muncă este constituit din următorii membri:
a) angajator sau reprezentantul său legal;
b) reprezentanţi ai angajatorului cu atribuţii de securitate şi sănătate în muncă;
c) reprezentanţi ai lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor;
d) medicul de medicină a muncii.
(2) Numărul reprezentanţilor lucrătorilor este egal cu numărul format din angajator sau reprezentantul său legal şi reprezentanţii angajatorului.
(3) Lucrătorul desemnat sau reprezentantul serviciului intern de prevenire şi protecţie este secretarul comitetului de securitate şi sănătate în muncă.
-art.59 (1) Reprezentantii lucratorilor in comitetul de securitate si sanatate in munca vor fi alesi pe o perioada de 2 ani.
(2) In cazul in care unul sau mai multi reprezentanti ai lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor se retrag din comitetul de securitate si sanatate in munca, acestia vor fi inlocuiti imediat prin alti reprezentanti alesi.
-art. 60 (1) Modalitatea de desemnare a reprezentanţilor lucrătorilor în comitetele de securitate şi sănătate în muncă va fi stabilită prin contractul colectiv de muncă, regulamentul intern sau regulamentul de organizare şi funcţionare.
(2) Reprezentanţii lucrătorilor în comitetele de securitate şi sănătate în muncă vor fi desemnaţi de către lucrători dintre reprezentanţii lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor.
(3) Numărul minim al reprezentanţilor lucrătorilor în comitetele de securitate şi sănătate în muncă se stabileşte în funcţie de numărul total al lucrătorilor din întreprindere/unitate, după cum urmează:
a) de la 10 la 100 de lucrători - 2 reprezentanţi;
b) de la 101 la 500 de lucrători - 3 reprezentanţi;
c) de la 501 la 1.000 de lucrători - 4 reprezentanţi;
d) de la 1.001 la 2.000 de lucrători - 5 reprezentanţi;
e) de la 2.001 la 3.000 de lucrători - 6 reprezentanţi;
f) de la 3.001 la 4.000 de lucrători - 7 reprezentanţi;
g) peste 4.000 de lucrători - 8 reprezentanţi.
Nu angajatorul este cel care "alege" reprezentantii lucratorilor cu atributii ssm in cadrul CSSM, asa cum rezulta din prevederile art.60 al.(1) si al.(2).
Prin contractul colectiv de munca, negociat la nivel de firma, se stabileste modalitatea de desemnare a reprezentantilor lucratorilor in CSSM. De regula, acestia sunt alesi de catre lucratori prin vot, iar alegerea se consemneaza in PV de sedinta.
Daca unul din directorii firmei este votat/ ales de catre lucratori, sa ii reprezinte, nu este o problema. Mai trebuie indeplinita conditia ca directorul respectiv sa urmeze un curs ssm de minim 40 de ore si sa aiba, ca reprezentant al lucratorilor, nu ca si conducator al locului de munca/ departamentului pe care il conduce, etc., atributii specifice ssm legate de activitatea unui anumit loc de munca, din cadrul firmei respective (participare la instruiri, membru in echipe de control pe linie ssm, implementare la nivel de loc de munca/ post de lucru/ activitate, etc. anumite prevederi din instructiunile proprii ssm, participare in echipa de evaluare a riscurilor la nivelul locului de munca/ posturilor de lucru al caror reprezentant este desemnat de catre lucratori, etc.).
Avand in vedere ca nu este o prevedere expresa in sensul acesta, cred ca este in ragula, dar, directorul practic reprezinta managementul firmei si atunci mi se pare un picut de conflict de interese?!?! Acest aspect al problemei este cel care ma deruteaza.... mi se pare ca seamana cu un contract in care persoana fizica isi inchiriaza un spatiu pentru o firma in care este asociat unic si director (sau singurul angajat!) si semneaza si la proprietar si la chirias! Mi se pare mult mai delicata problema cu reprezentantul pentru ca acesta reprezinta in acelasi timp si lucratorii dar si conducerea! Are si functie de autoritate si sindicala! In cazul unor nereguli ar trebui sa le semnalezechiar si la ITM, daca se incalca prevederile legale cu buna stiinta! Am inteles ca daca ceva nu este interzis, atunci este permis, dar cred ca in aceasta situatie nu ar trebui sa ne limitam la acest lucru! Cu stima!
In comentariul meu anterior am facut niste precizari legate de atributiile respectivului director pe linie de ssm pentru departamentul pe care il conduce, respctiv pentru respectivul director care reprezinta/ este votat de catre lucratorii de la alt loc de munca/ departament, sa ii reprezinte.
Daca ne referim doar la director ca manager in firma (conform fisei postului) si deci doar reprezentant al angajatorului, atunci acesta nu poate fi desemnat ca si reprezentant cu atributii ssm din partea lucratorilor.
Un exemplu: un director de marketing in cadrul unei firme nu vad de ce nu poate fi nominalizat ca reprezentant ssm al lucratorilor din compartimentul mecano-energetic al aceleiasi firme. Acest director primeste atributii ca reprezentant ssm al lucratorilor in domeniul ssm din cadrul compartimentului mecano-energetic. Poate fi o noua conditie insa: respectivul director sa aiba pregatire superiaora, in domeniul mecano-energetic.
Multumesc pentru raspunsul pertinent, insa, firma are cam 17 directori (majoritatea de vanzari) si vor alege un singur reprezentant... deci nu va reprezenta un anumit grup, el va reprezenta toti lucratorii, inclusiv pe cei care-i conduce si le da sarcini din partea conducerii si a sa personal, ca si coordonator de activitate! Cazul prezentat de dv este ideal in cazul a doi reprezentanti, insa angajatorii nu vor nici macar unul! Multumesc oricum si sper sa se ia decizia de cel mai bun simt!
Trebuiesc respectate prevederile art.60 al.(3) in ceea ce priveste numarul de reprezentanti in CSSM.
Nerespectarea prevederilor legislative intocmai, nu "scapa" angajatorul de amenda contraventionala, in cazul unui control din partea ITM.

Alte discuții în legătură

Componenta cssm RaduC82 RaduC82 Buna ziua! As dori, daca este posibil o lamurire privind componenta CSSM: paritatea angajat/angajator se refera numai la membrii CSSM sau include si ... (vezi toată discuția)
Constituire cssm Ambra Denisa Ambra Denisa Buna ziua, Este corect daca intr-o societate cu 110 angajati componenta CSSM este formata din urmatorii membri (3 reprezentanti angajator si 3 reprezentanti ... (vezi toată discuția)
Constituire - cssm AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, Unitate cu un numar de aprox. 80 de angajati, ma puteti sfatui putin cum ar trebui sa arate structura CSSM / toti membrii desemnati trebuie ... (vezi toată discuția)